Pääkirjoitukset

Voittajan on aika lunastaa lupaukset

Tuskin koskaan Suomessa ja muuallakaan Euroopassa Kreikan parlamenttivaaleja on seurattu yhtä tarkasti kuin vasemmistolaisen Syrizan murskavoittoon sunnuntaina päättynyttä äänestystä. Puolueen voitto on kiistaton, Syriza on maan suurin puolue. Jotta voitto olisi saanut viimeisen sinettinsä, puolue olisi tarvinnut vielä kaksi lisäpaikkaa. Syrizalaisia nousee maan kolmesataajäseniseen parlamenttiin 149, mutta määräenemmistöön olisi tarvittu 151 kansanedustajaa.

Vaalivoittajan voima ei yksin riitä enemmistöhallituksen kokoamiseen, mutta voittajan kelkkaan apupuolueeksi ilmoittautui hiukan yllättäen puoluekentän oikean laidan Anel-puolue, itsenäisten kreikkalaisten ryhmittymä.

Näillä näkymin Kreikkaan on syntymässä uusi hallitus sangen kivuttomasti, mutta vasta sen jälkeen alkaa todellinen työ ja vaalivoittajasta otetaan mittaa. Pääministeriksi nousevalla puoluejohtajalla Alexis Tsiprasilla on samanaikaisesti kaksi vaikeata rintamaa auki.

Vaalilupaukset kreikkalaisten arkielämän kaikkinaisesta helpottamisesta pitäisi lunastaa, sillä kansa on saanut koko lailla tarpeekseen jo viidettä vuotta jatkuvasta korpivaelluksestaan. Kreikkalaiset ovat köyhtyneet, työttömyys luo näköalattomuutta ja monelta puuttuvat jopa ruoka ja sähkö. Akuutti hätä vaatii uusilta vallanpitäjiltä pikaisia ratkaisuja.

Puoluejohtaja Tsipras ylsi vaalivoittoon kovilla ja kansaa kiihottavilla puheillaan Kreikan veloista ja muista sitoumuksista. Uuden pääministerin pitäisi neuvotella lukuisten velkojien kanssa uusista lainajärjestelyistä. Heti vaalituloksen selvittyä on käynyt selväksi, ettei lainoja anneta hevin anteeksi, niitä ei edes leikata tuntuvasti. Niiden sijaan luotottajamaat voivat suostua maksuaikataulujen tarkistuksiin ja korkotaakan keventämiseen, mikä nykyisten, poikkeuksellisen alhaisten korkojen aikana ole edes kovin raskas myönnytys.

Vaalivoittaja, puoluejohtaja Alexis Tsipras puhui vaalitaistelun tiimellyksessä tiukkaan sävyyn myös mahdollisuudesta, että Kreikka jättää euron. Viime päivinä sellaisia puheita ei enää kuulunut ja on ilmeistä, ettei Kreikka ole irtautumassa valuuttaunionista. Vaikka maan taloustilanne on kohenemaan päin, maan uusi johto ymmärtää, että maa tarvitsee edelleen ulkopuolisia rahoittajia.

Neljä vuotta sitten Kreikan lainat ja vakuudet kävivät mainiosti puheenjohtaja Timo Soinin (ps.) astaloiksi vaalityöhön, joka johti puolueen kaikkien aikojen vaalivoittoon, jytkyyn. Vaalit ovat huhtikuussa ja puolue yrittää taas ratsastaa Kreikalla menestykseen. Huomenna keskiviikkona eduskunnan käsittelyyn tulevaa välikysymystä eurokriisin hoidosta ja Kreikan tilanteesta ei tehty ollenkaan sattumalta.

Kreikasta puhutaan lähipäivinä paljon, mutta sen todelliset heijastukset suomalaiseen sisäpolitiikkaan nähdään vasta huhtikuussa.