Pääkirjoitukset

Vuorotyössä ei saa olla liian kiire työvuoroon

Vuorotyötä olisi syytä välttää, jos terveystutkimuksia on uskominen. Työterveyslaitos kehottaa yhteisölliseen vuorosuunnitteluun.
Epäsäännöllinen vuorotyö sosiaali- ja terveyspalveluissa rasittaa tekijänsä terveyttä. Kuva: Juhani Salo
Epäsäännöllinen vuorotyö sosiaali- ja terveyspalveluissa rasittaa tekijänsä terveyttä. Kuva: Juhani Salo

Työterveyslaitos ei hyvänä pidä tutkimaansa jaksoittain tehtävää epäsäännöllistä vuorotyötä sairaaloissa sekä kuntien sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Vuorotyö lisää tuntuvasti sydän- ja verisuonitautien riskiä. Vuorotyön kuormittavuus ilmenee verenpaineen, kolesterolin ja kakkostyypin diabeteksen lääkityksenä sekä lyhyinä sairauspoissaoloina.

Sairastumisia selittää osaltaan työntekijöiden väsymys kovan työkuorman alla.

Sairastumisriski on sitä suurempi, mitä vähemmän palautumisaikaa jää.

Palautuminen työvuorojen jälkeen onnistuu tutkimuksen mukaan parhaiten, kun lyhyitä vuorovälejä ja peräkkäisiä yövuoroja on vain vähän.

Yleisiä unihäiriöitäkään ei pidä vähätellä. Jatkuessaan univaje altistaa erilaisille sairauksille ja syö työkykyä.

Huono tulos ei tee loppua vuorotyöstä ja sen laajenemisesta.

Yötyötä ei voi merkittävästi vähentää, koska yhteiskunta on rakennettu joustavien työaikojen ja ympärivuorokautisen tuottavuuden varaan. Vastineeksi vuorotyötä teettävien laitosten ja yritysten täytyy pitää hyvää huolta työtekijöistään.

Yö- ja vuorotyön haittoja voi ja pitää minimoida esimerkiksi työvuorojärjestelyin ja panostamalla työntekijöiden terveydenhuoltoon. Sopii myös kysyä, paljonko hankalia työvuoroja todella tarvitaan.

Riskejä voi pienentää yhteisöllisellä vuorosuunnittelulla, jossa työntekijä pääsee osallistumaan omien työvuorojensa suunnitteluun. Keinona on työvuorovälien ja palautumisaikojen järkeistäminen.

Työntekijäthän ovat yksilöitä, jotka sopeutuvat yö- ja vuorotöihin eri tavalla. Myös ikä vaikuttaa. Nuoremmat jaksavat vuorotyötä ikääntyneitä paremmin.

Yhteisöllinen vuorosuunnittelu ei tosin onnistu ilman selviä sääntöjä ja käytäntöjä. Huutoäänestys ei ole ratkaisu.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan siirtyminen yhteisölliseen vuorosuunnitteluun voi vähentää lyhyitä sairauspoissaoloja noin 10 prosenttia yksikkötasolla. Vuorosuunnittelu onkin lisääntynyt.

Laitosten ja yritysten kannattaa panostaa työvuorojen järkevään suunnittelun, koska se edistää myös työhyvinvointia ja varmistaa tuottavuuden.

Päivän lehti

15.7.2020