Pääkirjoitukset

Ydinvoiman renessanssia ei tule

Olkiluotoon piti nousta uudenajan ydinvoimalaitos, näytetyö, josta alkaa ydinvoiman renessanssi.

Teollisuuden Voiman tilaamaa ja ranskalaisen Arevan rakentama yksikkö on osoittautunut kaikeksi muuksi.

Hanke on seitsemän vuotta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä ja rahaa on palanut kaksi kertaa alkuperäistä arviota enemmän.

Lopullista summaa ei tiedä tarkasti kukaan, kuten ei sitäkään, milloin laitos tuottaa sähköä valtakunnanverkkoon.

Olkiluodossa ollaan monessa suhteessa pattitilanteessa ja rakennustyöt seisovat. 4500 rakentajasta paikalla on enää 600.

Olkiluoto on kansainvälisen kiinnostuksen kohteena. Valmistumista ja ongelmia seurataan tarkasti muun muassa Arevan kotimaassa. Viipeet, epäselvyydet ja riidat vaikuttavat koko alan imagoon.

TVO:n ja Arevan välit ovat nyt tulehtuneet niin, etteivät yhtiöiden edustajat mahdu enää saman pöydän ääreen.

Tilannetta kuvaa hyvin se, että tilaaja on haastanut rakentajan oikeuteen ja rakentaja on puolestaan haastanut tilaajan. Riita käydään kahdesta miljardista eurosta.

Suomen Säteilyturvakeskus STUK on joutunut tahtomattaan vaikeaan tilanteeseen. Ajankohtaisessa Kakkosessa esiintynyt laitoksen johtaja Petteri Tiippana totesi, että monissa yhtiöiden välisissä kiistoissa STUK on joutunut tuomariksi eli arvioimaan viat, niiden syyt ja sitä kautta maksajan.

Olkiluotoon rakennettavan kolmannen ydinvoimayksikön rakentamisesta käytiin kova kilpailu, koska tilaukset olivat maailmalla vähissä. Rakentajalla oli vahva usko siihen, että laitoksen onnistunut rakentaminen ja käyttöönotto laukaisevat uuden ydinvoimabuumin ja Areva rakentajana on kilpailussa vahvoilla.

Kiire TVO:n tilauksen saamiseen oli niin kova, että suunnittelu jäi keskeneräiseksi ja puutteelliseksi. Areva otti kovan riskin. Yhtiö ei ole aiemmin urakoinut ydinvoimalaitoksia loppuun asti, kuten se oli nyt TVO:lle luvannut, vaan käyttänyt viimeistelyssä muita rakentajia. Arevaa syytetään myös harhaanjohtavien tietojen antamisesta.

TVO on nyttemmin todennut Arevan edustajien kertoneen muunneltua totuutta esimerkiksi valmistumisaikataulusta. Se ei ollut realistinen.

Korjattavia rakennusongelmia ja muita epäselvyyksiä on kirjattu satoja sivuja. Arevan mainetta rasittavat myös yhtiöissä ilmenneet muut epäselvyydet muun muassa kaivostoiminnassa.

Jo tässä vaiheessa voi todeta, että Arevan maine yrityksenä ja luotettavana laitostoimittajana on rapautunut.

Olkiluodossa koetut ongelmat ja kustannusten karkaaminen kokoavat synkän varjon myös TVO:n seuraavan projektin, neljännen ydinvoimayksikön toteutumiselle.

Maailmalla ydinvoima on muutenkin vastatuulessa. Muun muassa Saksa teki Fukushiman onnettomuuden jälkeen päätöksen luopua kokonaan ydinvoimasta.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic