fbpx
Pääkirjoitukset

Yhdysvaltain ongelmat

Mustien mellakointi on tähän asti pysynyt jopa yllättävän vähäisenä Donald Trumpin presidenttikaudella. Siihen on vaikuttanut hyvä talous. Nyt kaikki on toisin.
Kadut Yhdysvalloissa ovat täytyneet mielenosoittajista, joiden kohteena on värillisiä väkivaltaisesti kohteleva poliisi. Kuva: epa08457375
Kadut Yhdysvalloissa ovat täytyneet mielenosoittajista, joiden kohteena on värillisiä väkivaltaisesti kohteleva poliisi. Kuva: epa08457375

Poliisin polven alle kuolleen George Floydin traaginen kohtalo räjäytti valloilleen raivon, joka näkyy Yhdysvaltojen kaduilla palavina autoina, ryöstettyinä kauppoina ja silmittömänä väkivaltana.

Raivoa ei ole kyennyt hillitsemään edes poliisien myötätuntoeleet ja syyte taposta.

Yhdysvaltain talous syöksyy, työttömiä on jo kymmeniä miljoonia. Työttömyys ja koronan aiheuttamat kuolemat ja hoidon puute koskettavat etenkin värillistä väestöä.

He ovat joutuneet taas kerran konkreettisesti huomaamaan, miten eri asemassa he ovat valkoisiin nähden. Poliisin aiheuttama viattoman mustan kuolema oli bensaa liekkeihin. Turhautuminen, epätoivo ja viha virkavaltaa vastaan olivat vain etsineet purkautumistietään.

Tunteen on pitänyt sisällä tuo talouskasvun tuoma täystyöllisyys ja sytykkeen puute. Siihen tarvittiin viattoman mustan miehen henki.

Vaikka Yhdysvalloista puhutaan kahtia jakautuneena maan, unohdetaan usein hiljainen väki, joka ei asetu puolelle eikä toiselle ja haluaa vain rauhaa ja turvallisuutta.

He ovat valmiita allekirjoittamaan Martin Luther Kingin I” have a dream” -puheen. Pastori haaveili Yhdysvalloista, jossa mustat ja valkoiset voivat tasavertaisina rakentaa maalleen parempaa huomenta.

Vuonna 1963 pidetyn puheen tavoitteet ovat toteutumatonta unelmaa nyt ja tulevaisuudessa.

Yhdysvaltain ongelmat ovat syvällä rakenteissa. Musta väestön osuus korostuu köyhillä alueilla.

Kun koulujen ja julkisten palveluiden rahoitus kootaan paikallisilla kiinteistöveroilla. Köyhillä alueilla näitä veroja kertyy vähän.

Se näkyy opetuksen heikossa tasossa ja palveluissa. Yksityiskouluja tai palveluita eivät köyhät mustat kykene käyttämään. Köyhyys onkin mustille liian usein periytyvää, samoin kuin monet heikoista lähtökohdista koostuvat sosiaaliset ongelmat.

Yhdysvallat ei ole enää kaikille mahdollisuuksien maa. Köyhyys ja sosiaaliset ongelmat periytyvät. Taloudellinen ja sivistyksellinen nousu on mahdollista vain niille köyhille, joilla on poikkeuksellista sitkeyttä tai lahjakuutta esimerkiksi urheilussa. Heidän onnensa on opiskella stipendin turvin.

Menot