Pääkirjoitukset

Yhteiskuntasopimus voi vielä syntyäkin

Pari viikkoa sitten hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) kuoppaama yhteiskuntasopimus kummittelee edelleen. Hänen aloitteestaan käynnistetyt neuvottelut kariutuivat yhteisen näkemyksen puutteeseen. Hallitusneuvotteluihin kiirehtivä Sipilä tulkitsi tilanteen niin toivottamaksi, ettei jäänyt ”vatuloimaan” asian kanssa enää hetkeksikään.

Keskiviikkona koolla ollut Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n valtuuskunnassa tuli ilmi, että järjestö tavoittelee edelleen yhteiskuntasopimusta. Mielet ovat avoimina myös Hakaniemen palkansaajalinnakkeissa. Muun muassa SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) on ilmaissut halunsa neuvottelupöytään, kunhan uuden hallituksen ohjelma on tiedossa.

Palkansaajajärjestöt kokivat tulleensa jyrätyiksi, koska kunnon vastinetta vuotuisen työajan pidentämisestä ei niille tarjottu. Sellaiseksi olisi kelvannut kohennukset työntekijöiden irtisanomissuojaan.

Onko tuleva pääministeri Juha Sipilä taitava peluri, joka ajaa esityksiään maaliin ennalta harkitulla taktiikalla?

Sopimusneuvottelujen nopea lopettaminen ja selvä uhkaus siitä, että hallituksen leikkauslista kasvaa saman verran, mitä yhteiskuntasopimuksen karilleajossa menetettiin, pantiin varmasti järjestöissä muistiin. Ratkaiseva askel jäi tuolloin ottamatta, mutta siemen jäi itämään.

EK pitää edelleen kiinni vaatimuksestaan vuosityöajan pidentämisestä. Se on kuitenkin jo noussut juoksuhaudoistaan sen verran, että on valmis käymään keskustelua myös palkansaajien muutosturvan kehittämisestä.

Työnantajaleirin uusi linjaus on selvä kädenojennus ay-liikkeen suuntaan eikä se varmasti jää siellä noteeraamatta. Kriisitietoisuus on kasvanut kaiken aikaa ja hallitusneuvottelujen edetessä miljardileikkausten toteutumiseen lopulta uskotaan.

Uusi hallitus syntyy ja se julkaisee ohjelmansa ensi viikolla. Kun kaikki kortit ovat katsottu, työmarkkinajärjestöt voivat kasvojaan menettämättä palata neuvottelupöytään ja kenties solmia vahvasti kolmikantaan perustuvan yhteiskuntasopimuksen.

Aitoa halua siihen on edelleen olemassa, sillä vastuulliset järjestöt toki ymmärtävät Suomen ongelmien vakavuuden ja myöntävät, ettei vanha meno voi enää jatkua.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic