Pääkirjoitukset

Yhteistyö lääkkeeksi näivettymisen uhkaan

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä on pohdittu tosissaan, kuinka toimia lähivuosien suurissa uudistuksissa.

Pian luottamuselimet saavat käsiteltäväkseen ytimekkään strategiaehdotuksen.

Sen punainen lanka on, ettei maakunnassa ole tarkoitus sopeuttaa toimintaa valinnanvapauden myötä mahdollisesti heikkenevään kysyntään.

Päinvastoin tarkoituksena on lisätä toiminnan volyymia ja löytää tuhansia uusia asiakkaita eli tässä tapauksessa potilaita.

Periaate on varmasti oikea, sillä jatkuva sopeuttaminen näivettäisi keskussairaalan. Potilaat oppivat etsimään erikoissairaanhoidon palvelut muualta.

Sairaanhoitopiirillä on jo pitkällä yhteistyökuvio Tampereen Sydänsairaalan kanssa. Idea on, että Sydänsairaalan palvelut ovat tarjolla Hämeenlinnassa. Samanlaisia yhteistyökuvioita kehitellään eri suuntiin.

Valinnanvapaudessa ihmisten mielikuvilla on suuri merkitys. Joillakin terveydenhuollon tarjoajilla on statusta ja brändiä. Vapaiden valitsijoiden huomio kiinnittyy tällaisiin asioihin.

Tulevaisuuden suunnittelu sosiaali- ja terveyspalveluissa on hankalaa, koska sote-uudistukselta puuttuu vielä paljon suuntaviivoja.

Se kuitenkin tiedetään, että sairaanhoitopiirit lakkaavat, kun maakunta ottaa vastuun kaikista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Sairaanhoitopiiri laatii siis strategiaa siitä, kuinka se tekee itsensä tarpeettomaksi. Se ei silti tarkoita, etteikö keskussairaala palvelisi jatkossakin.

Ratkaisematta on edelleen mm. se, mihin keskussairaaloihin jää kaikkien laajin ympärivuorokautinen päivystys.

Kanta-Hämeelle se ei ehkä ole tärkein kysymys, vaan se, että synnytykset säilyvät keskussairaalassa. Niiden ei pitäisi olla uhattuna, sillä vuosittain keskussairaalassa syntyy noin 1 600 lasta.

Viime aikoina kriittisenä rajana on pidetty tuhatta synnytystä vuodessa. Kun synnytysosasto säilyy, se takaa periaatteessa myös riittävät päivystyspalvelut.

Osa erikoissairaanhoidosta annetaan sote-uudistuksen myötä hyvinvointikeskuksissa. Mm. Forssassa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välisen kynnyksen poistamisesta on jo hyviä kokemuksia.

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei keskussairaalan palveluita tarvittaisi myös tulevaisuudessa.

Kilpailu kovenee, eikä siinä menesty kuin laadulla.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic