Pääkirjoitukset

Yhteistyön tuloksia ei pidä pilata hätiköimällä

Hallituksen linjaukset olivat loogisia. Suomi ja suomalaiset ovat tehneet valtavan työn koronaepidemian taltuttamisessa.
Pekingissä on pelätty koronaepidemian toista aaltoa. Suomalaisviranomaiset kehottavat välttämään tarpeetonta matkustamista lähes kaikkiin maihin. Kuva: epa08493918
Pekingissä on pelätty koronaepidemian toista aaltoa. Suomalaisviranomaiset kehottavat välttämään tarpeetonta matkustamista lähes kaikkiin maihin. Kuva: epa08493918

Hallitus linjasi tiistaina useiden rajoitusten ja suositusten purkamisesta koronaepidemian rauhoituttua Suomessa.

Suositus etätyön tekemiselle päättyy näillä näkymin elokuun alussa, ja yli 70-vuotiaille ei enää aseteta muita tiukempia suosituksia fyysisten lähikontaktien välttämisestä.

Omaa maalaisjärkeä saa ja pitää kuitenkin edelleen käyttää etenkin ikäihmisten kanssa.

Ohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta pätevät syksylläkin aivan samaan tapaan kuin fyysisen etäisyyden suosiminen.

Matkustaminen helpottuu heinäkuun 13. päivä niiden Euroopan maiden osalta, joissa koronaepidemia on laantunut riittävästi.

Laantumisen raja-arvo on tiukka, enintään kahdeksan uutta tautitapausta 100 000 ihmistä kohti edellisen kahden viikon aikana.

Esimerkiksi Ruotsissa ei tällä hetkellä olla lähelläkään näitä lukuja.

Hallituksen eiliset linjaukset olivat loogisia. Suomi ja suomalaiset ovat tehneet valtavan työn koronaepidemian taltuttamisessa.

Samalla rahaa on palanut tähtitieteellisiä summia, eikä rahanmeno pääty edes tänä vuonna.

Jos rajoituksia ja suosituksia poistettaisiin liian huolettomasti nyt, epidemia voisi jälleen saada uutta voimaa Suomessakin. Valtion, kansalaisten ja yritysten ponnisteluja sekä yhteistyön tuloksia ei tietenkään pidä pilata hätiköimällä.

Sekin on kuitenkin pidettävä mielessä, että koronaviruksen aiheuttama toinen aalto saattaa tulla Suomeen kaikista varotoimenpiteistä huolimatta.

Maailmanlaajuisesti pandemia on edelleen menossa huonompaan suuntaan.

Tautiin on sairastunut noin yhdeksän miljoonaa ihmistä ja ainakin noin puoli miljoonaa on menehtynyt covid-19–tautiin. Pahiten pandemia koettelee juuri nyt Yhdysvaltoja, Brasiliaa ja Intiaa.

Tällaisista syistä tarpeetonta matkustamista kannattaa välttää. Suomessa pitäisi myös miettiä sitä, miten varmistettaisiin, että riskimaissa vierailleet todella pysyvät kotiin palattuaan karanteenin kaltaisissa oloissa.

Päivän lehti

13.8.2020