Pääkirjoitukset

Yhtiörakenteessa tiivistämisen aika

Hämeenlinnan kaupunki selkiyttää vuosien mittaan sangen rönsyiseksi kehittynyttä konsernirakennettaan. Kesälomien jälkeen ensimmäisenä niputetaan kaupungin erilaisia palveluja yrityksille tuottavat kaupungin osakeyhtiöt. Uuden elinkeinokonsernin rungon muodostavat Kehittämiskeskus Oy Häme eli Kehke, Teknologiakeskus Innopark Oy ja Linnan Kiinteistökehitys Oy.

Ne ovat tähän saakka olleet erillisiä ja itsenäisiä yhtiöitä hallintoineen ja toimitiloineen, jotka ovat osin sijainneet eri puolilla kaupunkia. Yhteistyötä niiden kesken on toki ollut kaiken aikaa, mutta nyt on aika ottaa seuraava askel.

Jokainen kaupungin osakeyhtiö on aikansa lapsi, joka perustettiin leimallisesti ajankohtaisiin tarpeisiin. Kehke syntyi jo vuosia ennen kuntaliitosta, kun Hämeenlinnan seudun kahdeksan kuntaa yhdisti elinkeinopalvelunsa. Kunnissa ymmärrettiin, ettei niiden kannata kilpailla keskenään, vaan keskittää voimansa seudulliseen yhtiöön.

Innopark on aikansa lapsi sekin. 2000-luvun alkuvuosina, ehkä osin Nokian menestyksen rohkaisemana Suomeen perustettiin lukuisia kuntavetoisia teknologiakeskuksia. Niille asetettiin kovat tavoitteet vahvistaa vanhaa ja luoda uutta teollista perustaa. Teknologiakeskuksille oli erityisen raskas vuoden 2008 talouden notkahdus, josta myös Innoparkin alamäen voi laskea alkaneen.

Yhtiö on saanut paljon hyvääkin aikaiseksi, mutta se on jäänyt vuosia jatkuneen kielteisen julkisuuden varjoon. Talousvaikeudet ovat arkea kaikille suomalaisille teknologiakeskuksille.

Innopark on tällä hetkellä Hämeenlinnan ylivoimaisesti tarkastetuin ja läpivalaistuin yhtiö. Synkkääkin synkimmät epäilyt väärinkäytöksistä ja peräti rikoksista ovat tutkittaessa sulaneet yksi toisensa jälkeen.

Viime syksyn kuntavaalien jälkeen muodostetut uudet luottamuselimet ovat työstäneet elinkeinokonsernin synnyttämistä viime talvesta lähtien. Kaikki poliittiset ryhmät ovat osallistuneet tavalla tai toisella valmistelutyöhön ja päätöksentekoon. Leimallista on ollut myös yksituumaisuus. Ajatuksen siitä, että tiivistämistä yhtiörakenteessa on paljonkin, ovat jakaneet kaikki, eikä menettelytavoistakaan ole merkittäviä erimielisyyksiä.

Myös se, että nyt valitaan henkilö viemään läpi yhtiöiden fuusio, ja vasta uuden yhtiön hallitus valitsee sille toimitusjohtajan, on alusta pitäen ollut päättäjien tiedossa.

Tätä taustaa vasten onkin outoa, että kaupunginhallituksen konsernijaostossa Pro Hämeenlinna -koalitiota edustavat kaksi jäsentä asettuivat poikkiteloin, kun konsernille valittiin johtaja siihen liitettävästä yhtiöstä. Heidän mielestään paikka olisi pitänyt laittaa julkiseen hakuun.

Toivottavasti hämeenlinnalaisessa kunnallispolitiikassa ei enää syksyllä kaiveta esiin niitä sotakirveitä, mitkä keväällä kertaalleen jo haudattiin. Mitä vähemmän perusteetonta kiehuntaa uuden konsernin vaiheilla on, sitä paremmat mahdollisuudet yhtiöllä on keskittyä niihin tehtäviin, jotka sille kuuluvat.

Poliittisten irtopisteiden apajat ovat aivan toisaalla kuin elinkeinokonsernin taustavalmisteluissa.

Päivän lehti

30.5.2020