Pääkirjoitukset

Ykköskortteli herää ehkä sittenkin henkiin

Kiinteistönomistajien tavoitteena on saada Hämeenlinnan ykköskortteliin korkeita asuintaloja, joiden alakerroksissa on kauppaa, palveluita ja muuta liiketoimintaa.

Niin Hämeenlinnan kaupungin kuin korttelin omistajienkin suunnitelmissa on nostaa ykköskortteli nykyisestä alennustilastaan.

Sen kehittämisestä tehty hyvin alustava arkkitehtisuunnitelma linjaa, mikä siellä on mahdollista.

Sibeliuksen syntymäkoti säilyy paikoillaan. Koko korttelille mietitään uutta nimeä, jossa Sibelius voisi olla mukana muodossa tai toisessa.

Päätavoite on, että keskustaan saadaan lisää elämää ja asukkaita. Suunnitelmaan sisältyy hieman kerrosmääristä riippuen ainakin 220 pienehköä asuntoa, ehkä enemmänkin.

Katutasoon sovitellaan monen hämeenlinnalaisen kipeästi kaipaamaa kauppahallia. Se johtaisi kävelykatu Reskalta koti Sibeliuksen syntymäkotia.

Kaikki tämä tuntuu kovin lupaavalta.

Tuskin kukaan hämeenlinnalainen haluaa säilyttää ykköskorttelia nykytilassa. Uutta saisi tulla nopeasti.

Heti, kun suunnitelma julkistettiin, alkoi myös keskustelu siitä, onko tämä pelkkää haihattelua. Kysyttiin jo, mistä asiakkaat ja mistä asukkaat?

Jos paikalle saadaan uudenlaista bisnestä, esimerkiksi juuri lähiruokaa ja omaperäisiä ravintoloita, asiakkaita kyllä löytyy.

Keskustan pienistä asunnoista on Hämeenlinnassa ollut jo pitkään huutava pula. Ne menevät kaupaksi ja vuokralaisia löytyy.

Kiistaa tullee myös siitä, kuinka korkeita taloja ykköskortteliin voidaan tehdä. Kaupunkien keskustoissa suuntaus on yhä korkeampiin taloihin.

Kerrosmäärää tärkeämpää on hyvä ja eloisa arkkitehtuuri.

Pysäköinti nousee Hämeenlinnassa aina esille. Korttelin alle suunnitellaan pysäköintipaikkoja kahteen kerrokseen.

Suunnitelmissa varaudutaan myös toriparkkiin johtavaan yhteyteen.

Valtuuston päätös pysäköintistrategiasta edisti ykköskorttelin suunnittelua. Tämä kiihdyttänee jälleen keskustelua toriparkin tarpeellisuudesta.

Ykköskorttelin toteuttaa yksityinen raha. Kaupungin tehtävä on vain kaavoittaa ja taata, että toteutuksesta tulee hyvä ja toimiva.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic