Pääkirjoitukset

Yksityisyyden suoja arveluttaa kaikkia

Kännykänkäyttäjien tietoturva puhuttaa. Kansainvälistä tietoliikennettä ei voi rajata vain tiettyjen valmistajien tuotteisiin.
Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu esitteli yhtiön Mate X -puhelinta Mobile World -kongressissa Barcelonassa viime sunnuntaina. Kuvaaja: Andreu Dalmau

Koko maailman jännitteet kauppa- ja turvallisuuspolitiikassa voivat hermostuttaa yksittäistä kännykänkäyttäjää.

Yksityisyyden suojan turvaaminen niin verkkolaitteissa kuin puhelimissa mietityttää kaikkia niitä käyttäviä.

Kiinalaisesta it-jätti Huaweista on tehty epäilyttävä toimija. On hyvä kysymys, kuinka paljon Huawein maine juontaa Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä kauppasodasta.

Huawein liikevaihto vuonna 2017 oli yli 80 miljardia euroa. Yritys on hyvin todennäköisesti Kiinan keskushallinnon ohjauksessa.

Suomalainen Mika Lauhde on reilun vuoden toiminut Huawein verkkoturvallisuudesta vastaavana.

Lauhde korostaa Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei mitään ole näytetty toteen väitteiden ja epäilyjen tueksi (HS 26.2.).

On ilmeisen mahdotonta, että kansainvälistä tietoliikennettä voitaisiin rajata kulkemaan vain tiettyjen valmistajien tuotteissa.

Puolustusvoimat alleviivasi viime viikolla, että se hoitaa oman tietoliikenteensä ilman kiinalaisia valmistajia. Joko verkot tuottaa kotimainen Nokia tai sitten EU:n alueella toimiva valmistaja.

Huawein laitteita ja ohjelmistoja on käytössä kaikilla kotimaassa toimivilla operaattoreilla niin Elisan verkossa kuin Suomen yhteisverkossa, mikä on Telian ja DNA:n yhteisyritys.

Koko läntisen maailman tiedustelu- ja turvallisuuspalvelut seuraavat varmasti kehitystä.

Hyvää on yksittäisen kännykän käyttäjän turvallisuuden kannalta myös suurten valmistajien kova keskinäinen kilpailu. Kilpailijan tuotteiden puutteista tai turva-aukoista vuodetaan varmasti mieluusti uutisia julkisuuteen.

On hyvä muistaa, että nykyisten kännyköiden tekniikassa on mahdollisuus tuomioistuimen luvalla tarkkailla liikennettä.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tietoja luovutettaisiin ulkopuolisille tahoille.

Tietoturva perustuu luottamukseen. Aika pieni joukko ihmisistä jättää asioimatta esimerkiksi verkkopankissa siitä syystä, ettei luottaisi niiden tai tietoyhteyksien turvallisuuteen.