Pääkirjoitukset

Yllätyskyykky voi tervehdyttää kuluttamista

Koronakurimus paljasti suomalaisten kotitalouksien velkaähkyn. Yhä useamman kansalaisen todellisuus omasta kuluttamisesta on hämärtynyt.
Suomalaisilla on 50 prosenttia enemmän velkaa kuin edellisen laman aikana.
Suomalaisilla on 50 prosenttia enemmän velkaa kuin edellisen laman aikana.

Suomalaisten kuluttaminen ja oman talouden hallinta ovat muuttuneet merkittävästi viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana.

Viime vuoden lopussa 386 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä. Esimerkiksi edelliseen lamaan, vuoteen 2008 verrattuna suomalaisilla on nyt 50 prosenttia enemmän velkaa.

Kulutuskäyttäytymisessä näkyy luoton suosiminen. Pikavippejä saa ja luottokorttilaskua voi maksaa vähitellen. Samaan aikaan todellisuus omasta taloudesta on hämärtynyt. Siihen vaikuttavat myös e-laskutussopimukset ja pieneltä tuntuvat palvelusopimukset. Eurot vain kuukausittain katoavat tililtä.

Tähän mennessä jo yli 300 000 suomalaista on yt-neuvottelujen piirissä. Todennäköisesti luku vain kasvaa kevään ja kesän edetessä, eivätkä suomalaiset työntekijät ja kuluttajat ole tähän varautuneet.

Korona onkin kyykännyt monen kotitalouden talouden kuralle. On tultava toimeen pienemmällä ja selvitettävä, mihin tulot riittävät.

Onneksi apuakin on ollut saatavissa. Esimerkiksi pankit ovat tulleet vastaan antaen lyhennysvapaita kuukausia helpommin kuin ennen. Se auttaa akuutissa hädässä, mutta on turha kuvitella, että lomautusten jälkeen kuluttaminen palaa kovin nopeasti ennalleen, vaan tulojen romahdus vaikuttaa vielä pitkään.

Pitkässä juoksussa pakkopysähdys voi tervehdyttää kansalaisten oman talouden tuntemista ja hallintaa. Se voi jopa muuttaa kulutuskäyttäytymistä pysyvästi.

Koronaviruksen aikana on kannustettu tukemaan paikallisia yrittäjiä. Hyvä niin, sillä paikallispalvelut ovat meille jokaiselle tärkeitä. Ne luovat elinvoimaa koko seudulle ja luovat uskoa tulevaisuuteen.

Samaan aikaan moni kuitenkin kituuttaa pienemmillä tuloilla pelko takaraivossa. Lisäksi pieni- tai keskituloiset kotitaloudet, joissa lomautuksia tai irtisanomisuhkaa ei vielä ole, säästävät pahan päivän varalle.

Nyt niiden ihmisten pitäisikin tukea paikallisia yrittäjiä ja tuottajia, joilla on taloudellinen puskuri kunnossa tai muuta varallisuutta.