fbpx
Pääkirjoitukset

Yöpäivystys keskittyy Hämeenlinnaan

Järki alkaa hiljalleen voittaa jo pitkään jatkuneessa kuurupiilossa Riihimäen terveyskeskuksen yöpäivystyksessä. Riihimäen kaupunginhallitus saa huomenna eteensä päätösesityksen, jossa yöaikainen päivystys esitetään siirrettäväksi Hämeenlinnaan, Kanta-Hämeen keskussairaalan yhteispäivystykseen.

Riihimäen naapurit ja perusterveydenhuollon yhteistyökumppanit Hausjärvi ja Loppi ovat jo kypsyneet ajatukseen päivystyksen siirrosta. Oma ympärivuorokautinen päivystys on Riihimäen kaupungille ilmeisesti ollut niin tärkeä imagokysymys, että sen kalleuskaan ei ole tähän asti kääntänyt päättäjien päitä.

Riihimäen yöpäivystyksessä on käynyt keskimäärin vain 2,2 asiakasta yössä, mutta sen kustannukset ovat huimat 700 000 euroa vuodessa. Ei missään päin maailmaa, tuskin edes upporikkaissa öljyvaltioissa, ole varaa moiseen ylellisyyteen, saati sitten yhdessäkään suomalaisessa pikkukaupungissa.

Käyntikerta Riihimäen yöpäivystyksessä on kolme kertaa kalliimpaa verrattuna siihen, että potilaat hoidettaisiin Hämeenlinnassa.

Yöpäivystyksen siirtoa puoltavat monet muutkin seikat. Toimiakseen päivystys tarvitsisi rinnalleen niin ikään ympärivuorokautiset laboratorion ja röntgenpalvelut. Toki nekin olisi mahdollista järjestää, mutta se tietäisi taas tuntuvaa kustannuslisää. Kun nämä keskeiset oheispalvelut ovat puuttuneet, potilaiden hoito ei ole onnistunut, vaan heidät on pitänyt lähettää Hämeenlinnaan.

Krooninen henkilöstöpula on Riihimäelläkin tuttu ongelma. Avoinna olleisiin neljään yölääkärin virkaan ei tullut ainoatakaan hakemusta. Edes kaupunkien etäisyys ei kelpaa perusteeksi jatkaa yöpäivystystä. Kolmekymmentä kilometriä ei ole pitkä matka, vaikka se siltä saattaa tuntuakin nopeata hoito tarvitsevasta.

Kylmät tosiasiat ryyditettynä satojentuhansien eurojen vuotuisilla säästöillä ovat tehokkaita konsultteja, jotka kääntävät kiivaimpienkin vastustajien mielipiteet. On varmaa, että Riihimäen kaupungilla on kyseiselle 700 000 eurolle kallista yöpäivystystä parempaa ja tarpeellisempaa käyttöä.

Riihimäen seudun päivystyspotilaat voidaan ilman lisäpanostuksia hoitaa Hämeenlinnan yhteispäivystyksessä. Vähäiset lisätyöt eivät lihota talousvaikeuksissa syvällä kyntävän sairaanhoitopiirin talouttakaan.

Sairaalan kassa ammottaa tyhjyyttään ja kuluvan vuoden alijäämä on kohoamassa lähes yhdeksään miljoonaan euroon. Rahaa kuluu enemmän kuin budjetoitiin. Hoitohenkilöstön palkat nousevat tänä vuonna parilla prosentilla ja oman lisämiljoonansa haukkaavat myös ostopalvelut.

Leikkausjonoja on purettu ostamalla palveluja ulkopuolisilta sairaaloilta, koska oma kapasiteetti ei ole riittänyt. Ostopalvelujen käyttöön pakottaa myös liian pitkiksi venyneistä potilasjonoista seuraava uhkasakko. Jos potilas joutuu odottamaan hoitoaan yli sallitun rajan, sairaalalle lankeaa sakko, mikä ei kuitenkaan vapauta sitä velvollisuudesta hoitaa potilaansa.

Menot