Pääkirjoitukset

Yrittäjävähennys paljastaa ideologiset erot

Apteekit ja apteekkarit ovat päätyneet – varmasti tahtomattaan – poliittisten keskustelujen ytimeen etenkin silloin, kun kyse on rahasta.

Vihreiden Antero Vartia on jo pitkään ollut ristiretkellä tarveharkintaan perustuvaa apteekkitoimintaa vastaan. Samalla Vartia on sinnikkäästi pitänyt vanhanaikaiseksi ja keinotekoiseksi koetun järjestelmän epäkohtia näkyvästi julkisuudessa.

Yrittäjä-kansanedustajan arvosteluun on yhtynyt moni taho.

Viime päivinä on puolestaan keskusteltu kovasanaisesti apteekkarivähennykseksi pilkallisesti nimetystä yrittäjävähennyksestä.

Hallitus toi yrittäjävähennyksen keskiviikkona eduskuntaan, ja se sai aikaan ilmiriidan vasemmistopuolueiden ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) välille.

Jo valmiiksi varakkaiksi mielletyt eli esimerkiksi yksityislääkärit ja apteekkarit kun ovat saamassa yrittäjävähennyksen siinä missä muutkin.

Yrittäjävähennyksessä olisi kyse siitä, että yksityiset elinkeinonharjoittajat ja henkilöyhtiöiden omistajat saisivat ensi vuoden alusta tulostaan viisi prosenttia verovapaasti.

Hallitus haluaisi kyseisellä verovähennyksellä kompensoida yrittäjille viime hallituskaudella tehdyn yhteisöveron alennuksen, josta hyötyivät osakeyhtiöt eli suuret yritykset.

Todennäköisesti kaikki vakavasti otettavat puolueet ovat yhtä mieltä siitä, ettei Suomessa ole helppo yrittää, ja että yrittämisen kannustimia tulisi olla enemmän.

Siihen yksituumaisuus taitaa kuitenkin loppua.

Yrittäjävähennyksen kohdentumista kritisoinut sosiaalidemokraattien Timo Harakka syytti eduskunnassa hallitusta kaverikapitalismista ja eturyhmäpolitikoinnista.

Totta onkin, että yrittäjävähennys hyödyttäisi euromääräisesti eniten isotuloisia elinkeinonharjoittajia. Prosenttivähennyksessä tätä on vaikea välttää.

Valtiovarainministerin mukaan vähennys kannustaisi yrittäjyyteen ja riskinottoon.

Eri puolueiden ideologiset erot paljastuvatkin hyvin suhtautumisessa yrittäjävähennykseen.

Vasemmisto-oppositio olisi valmis hautaamaan hallituksen hankkeen, mutta esimerkiksi kristillisdemokraatit puolustivat vähennystä.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic