Pääkirjoitukset

Yritysmyynneillä verotilastojen kärkeen

Verohallinto keräsi viime vuonna tuloveroja yhteensä 34,4 miljardia euroa. Eilen, marraskuun ensimmäisenä päivänä ruodittiin sitä, kuinka kohtuullisia tai kohtuuttomia verot ja suurituloisten ansiot olivat.

Sitäkin onneksi tarkasteltiin, ketkä veroja eniten maksoivat.

Vuodesta toiseen Suomessa keskustellaan verotietojen julkisuudesta ja tiedotusvälineiden tarpeesta julkaista tilastoja.

Tälläkin kertaa verotiedoista kuitenkin selvisi, että hyvin menestyneiden yritysten myynti – yleensä ulkomaille – nostaa entiset omistajat verotilastojen kärkisijoille.

Se, että suomalaiset yritykset ja osaaminen kiinnostavat ulkomaisia sijoittajia, on pelkästään positiivinen asia. Yrityskaupat kuuluvat normaaliin markkinatalouteen ja parhaimmillaan ne tuovat Suomeen kipeästi kaivattuja pääomia.

Ainakin takavuosina suomalaisia omistajia monesti syytettiin luopumisesta liian halvalla, mutta Supercellin ja Elektrobitin kaltaiset esimerkit kertovat toisenlaista tarinaa.

Ulkomaiseen omistukseen myytävien yritysten tilalle kaivataan tietysti uusia menestystarinoita. Tulevaisuuden tähtiä voi toivottavasti nähdä esimerkiksi kuukauden kuluttua Slush-tapahtumassa Helsingissä.

Äkkirikastumisten ja satumaisten ansioiden takaa löytyy myös tietoa siitä, keneltä verot Suomessa pääosin kerätään. Vastaus on, kuten ennenkin, suuri keskiluokka.

Ansiotuloverojen osuus tuloverokertymästä oli nimittäin 27,4 miljardia. Pääomatuloverojen osuus oli edelliseen summaan nähden varsin vaatimattomat 2,6 miljardia euroa.

Isoista pääomatuloista tehdään kuitenkin suurimmat otsikot. Kaiken kaikkiaan tuloveroja kertyi noin 660 miljoonaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Veroprosenttien tarkastelussa näkyy selvästi, kuinka kireä progressio suomalaisessa ansiotuloverotuksessa toimii. Pääomavero on valtavissa summissa sen sijaan käytännössä tasavero.

Ansiotuloverotus on kevenemässä hieman ensi vuoden alusta lähtien. Huippuosaamista vaativan työn teettämisessä jyrkkä progressio on riskitekijä, joten ansiotuloverotukseen on kaivattukin alennusta kautta linjan. Etenkin, kun kilpailukykysopimus pitää palkankorotukset kurissa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic