Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hävittäjähankinnan jälkeen on maavoimien vuoro – Suomen kelpaa nojautua omaan, hyvin koulutettuun ja varusteltuun armeijaan

Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä suoraa sotilaallista uhkaa, mutta sen varaan ei pidä tuudittautua. Maavoimien hyvä iskukyky on ilmavoimien ohella paras puolustuskyvyn tae.

Maavoimien uusi komentaja, kenraaliluutnantti Pasi Välimäki on aloittanut nyt tammikuun alusta työnsä. Hänen edeltäjänsä, kenraaliluutnantti Petri Hulkon mukaan Maavoimat ovat nyt sodanjälkeisen historiansa parhaassa kunnossa.

Parantamisen varaa aina kuitenkin löytyy, eikä kaavailtuja investointeja kannata jättää tekemättä.

Suomenkin turvallisympäristöä keikautti vihreiden miesten ilmestyminen Ukrainaan vuonna 2014, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on viime aikoina uhkaillut länttä ja vaatinut takeita siitä, ettei Nato laajene enää itään. Lisäksi Valko-Venäjä on hybridivaikuttamiselle koetellut EU:ta ohjatessaan siirtolaisia raja-alueelle.

Kuluneena syksynä julkistettu puolustusselonteko todistaa, että maamme turvallisuuspolitiikalle on tunnusomaista jatkuvuus sekä konsensushenki.

Puolustuksellinen yhteistyö Ruotsin, Norjan, Naton ja Yhdysvaltojen kanssa on osa Suomen pelotetta Venäjän mahdollista sotilaallista painostusta vastaan. Muutoksiin on reagoitava ajoissa, ei jälkikäteen.

Huomio keskittyy hävittäjähankinnan jälkeen Maavoimien kehittämiseen. Sodan ajan joukot jaetaan jatkossa operatiivisiin ja paikallisjoukkoihin.

Puolustusvoimat on ostamassa tulevaisuudessa valtionyhtiö Patrialta satoja uusia panssaroituja 6X6-miehistönkuljetusvaunuja. Ne korvaavat nykyiset peruskorjatut Pasit, jotka siirtyvät operatiivisilta joukoilta parantamaan paikallisjoukkojen liikkuvuutta.

Kuvaan kuuluu myös muiden kuljetuspanssariajoneuvojen modernisointi sekä taistelupanssarivaunujen suorituskyvyn parantaminen.

On samalla selvää, että Maavoimien laajemman kalustouudistuksen aika voi koittaa vasta Merivoimien Laivue-hankinnan ja Ilmavoimien HX-investoinnin jälkeen joskus 15 vuoden kuluttua.

Suomen kelpaa nojautua omaan, hyvin koulutettuun ja varusteltuun armeijaan, joka saa tukea vahvasta maanpuolustustahdosta.

Monen Euroopan valtion puolustus lepää selvästi huterammalla pohjalla.