Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Hyvä lapsuus on jokaisen oikeus

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus hyvään lapsuuteen ja nuoruuteen. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen ja turvaaminen kuuluvat yhteiskunnan tärkeimpiin tehtäviin, sillä lapsuus- ja nuoruusajan olosuhteet luovat pohjan koko elämän hyvinvoinnille, terveydelle ja toimintakyvylle.

Lasten ja nuorten hyvinvoinnin rakentumisessa ja hyvinvoinnin haasteiden voittamisessa tulevilla hyvinvointialueilla on merkittävä rooli. Lapsuuden ja nuoruuden ainutlaatuinen merkitys tulee ymmärtää ja huomioida hyvinvointialueen strategiatyössä.

Tietoa on kerättävä myös lapsilta

Strategiaan tulee kirjata kuvaus alueen lasten ja nuorten sekä perheiden hyvinvoinnin ja palveluiden tilasta, mutta myös ennakoidut muutokset sekä toimet palveluiden kehittämiseksi.

Strategian on perustuttava tietoon ja tietoa on kerättävä myös lapsilta, nuorilta ja heidän vanhemmiltaan.

Lapsivaikutusten arviointi osana päätösten valmistelua sekä toiminnan seurantaa ja kehittämistä tulee kirjata hyvinvointialueen strategiaan. Myös lapsille ja nuorille alueen asukkaina ja palveluiden käyttäjinä on turvattava osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet.

Lasten ja nuorten kuulemiselle ja osallisuudelle on luotava rakenteet ja kirjattava asia alueen strategiaan. Myös itse strategian valmistelussa, seurannassa ja arvioinnissa on kuultava lapsia ja nuoria.

Järjestöt ovat tärkeitä kumppaneita

Järjestöt ovat tärkeitä hyvinvointialueen ja kunnan kumppaneita ja sote-järjestämislaki edellyttääkin, että hyvinvointialue tekee yhteistyötä alueensa järjestöjen kanssa.

Hyvinvointialueen ja kunnan on varmistettava alueella toimivien hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevien järjestöjen toimintaedellytykset ja vaikutusmahdollisuudet. Tämä tarkoittaa esimerkiksi toiminta-avustusten myöntämistä ja tilojen antamista järjestöjen käyttöön.

Me Mannerheimin Lastensuojeluliitossa haluamme toimia kuntien ja hyvinvointialueiden kumppanina. Yhdessä toimien ja kumppanuutta vahvistaen tuemme hyvinvointia, osallisuutta ja luottamusta sekä ehkäisemme syrjäytymistä.

Päivi Meduri

vt. toiminnanjohtaja

Mannerheimin Lastensuojeluliiton

Hämeen piiri