Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kallis sähkö säilyy aina vaan vieraanamme

Suomalainen energiantuotanto on ottamassa askeleita ilmastoystävälliseen suuntaan.

Ensin hyvät sähköuutiset: Sähkönkulutus on Suomessa noussut koronaa edeltäneelle tasolle.

Sitten huonot ja valmiiksi tutut: Sähkön hinta kipusi viime vuonna uusiin ennätyksiin, eikä äkkikäännettä ole näköpiirissä. Toivottua helpotusta ei ole siten tulossa myöskään sähkölämmittäjän laskutuskaan.

Lisääntynyt sähkönkulutus kertoo siitä, että talous on elpynyt ja sen pyörät pyörivät, vaikka tautitilanne muutoin onkin erittäin kriittinen.

Toki sähköä on kulunut myös lämmitykseen, kun viimevuotiset talvilämpötilat pysyttelivät reilusti pakkasella pitkään niin kevätpuolella kuin kuluneena alkutalvenakin.

Ilmastokin kiittää. Iso käänne tai ei, suomalainen energiantuotanto on ottamassa todellisen tuntuisia askeleita ilmastoystävälliseen suuntaan.

Kuluneen vuoden tuotannon lisäys tuotettiin uusituvalla energialla, eivätkä päästöt nousseet sähkönkulutuksen noususta huolimatta. Viimeisen hätävaran, hiilenpoltonkin pitää vihdoin olla jäämässä historiaan.

“Hiilineutraalien tuotantomuotojen osuus oli ennätyskorkea ja turpeen käyttö väheni selvästi”, hehkuttaa Energiateollisuus tiedotteessaan. Vielä kun päälle lisätään Olkiluoto kolmosen käynnistyminen vuosien odotuksen jälkeen, on hyvät sähköuutiset kutakuinkin kerrottu.

Kallis sähkö hakee aina maksajansa, eikä juuri lohduta sekään, että Energiateollisuuden mukaan “markkinat odottavat ensi syksyksi maltillisempaa tasoa” (MTV 12.1.).

Joulukuun sähkölaskut ovat juuri maksussa, eikä pakkastalven kalenterin mukainen kiristyminen tammi-helmikuussa tuo ainakaan lyhyellä tähtäimellä summiin huojennusta.

Pörssisähköön sopimuksensa sitoneet kuluttajat ovat tunteneet ennätyshinnat erityisen kirpeästi kukkarossaan.

Kuluttajat joutuvat jälleen kerran vertailemaan ja kilpailuttamaan sähkösopimuksiaan, kuka mitenkin parhaaksi näkee.

Vähimmällä ovat hintapiikeistä päässeet he, joilla on pitkiä määräaikaisia sopimuksia. Toistaiseksi ei voi arvioida juuri tarkemmin kuin johtaja Antti Paananen Energiavirastosta. Hän ennusti vuoden vaihtuessa: “Kaikki sähkösopimukset lopulta kallistuvat.” (Yle 1.1.)