Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluevaalimielipide (kok.): Neuvola kulkee perheen rinnalla – On panostettava ennaltaehkäisyyn ja lasten terveyteen

Tavoitteena tulee olla hyvinvointialue, jossa ihmiset iästä riippumatta voivat luottaa siihen, että he saavat apua ja tukea sitä tarvitessaan.

Luulenpa, että moni lapsiperhe tai perheenlisäystä odottava on pohtinut, miten esimerkiksi neuvolat tulevat jatkossa toimimaan.

Lähes kaikki perheet käyttävät neuvolapalveluita ja luottamus neuvolatoimintaan on suuri.

Neuvolatoimintaan kuuluvat äitiys- ja lastenneuvoloiden lisäksi ehkäisy-, perhesuunnittelu ja aikuisneuvola. Nykyisin on myös ikäihmisille omia neuvoloita.

Säännöllinen seuranta on tarpeellista jo varhain

Neuvoloissa säännöllinen seuranta auttaa huomaamaan monia sairauksia jo varhaisessa vaiheessa. Neuvolatoiminnalle laaditaan kunnassa toimintaohjelma yhteistyössä sosiaalitoimen kanssa.

Yhteistyötä tehdään muun muassa varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, muun sosiaalitoimen ja erikoissairaanhoidon kanssa.

Terveyden perusta luodaan lapsena, siksi on panostettava myös jatkossa lasten ja perheiden terveyteen ja hyvinvointiin. Ennaltaehkäisevä työ perheiden tukemiseksi ja varhainen puuttuminen ongelmiin on kustannustehokasta.

Perhekeskukset auttavat eri elämäntilanteissa

Lisäksi on perustettu perhekeskuksia, joissa perheenjäseniä autetaan yhdessä ja erikseen erilaisissa elämäntilanteissa. Perhekeskuksessa on käytettävissä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisten palveluja.

Kumppanuutta yksityisen ja julkisen sektorin kesken on edelleen lujitettava laadukkaan hoidon ja hoivan turvaamiseksi ja saatavuuden parantamiseksi.

Myös digitaalisten palveluiden käyttö neuvolassa on nykypäivää. Varsinkin nuoret perheet ovat tottuneet käyttämään päivittäin erilaisia digitaalisia palveluja, esimerkiksi neuvolan chat-palvelu on oiva esimerkki tällaisesta palvelusta.

Neuvolat eivät katoa mihinkään

Toivon ja uskon myös vahvasti siihen, etteivät neuvolat katoa mihinkään, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Perusasiat pysyvät samoina.

Miten näitä palveluita tuotetaan jatkossa? Niihin tarvitaan monenlaisia osaajia, niin julkisia kun yksityisiäkin, jotka toimivat yhteistyössä. Varmasti kaikkien meidän tavoitteena on ihmisten fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi.

Pirjo Kilpeläinen

aluevaaliehdokas (kok.)

Janakkala