Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteinen vihollinen piinaa myös armeijaa

Ikäluokat joutuvat nyt jo yksi toisensa perään suorittamaan asevelvollisuutensa poikkeusoloissa. Pandemiajärjestelyistä on tullut varuskunnissa jo jatkuvaa käytäntöä.

Puolustusvoimat on osa suomalaista yhteiskuntaa, mikä on edelleen paikkansa täyttävän asevelvollisuusjärjestelmän ydintä. Armeija elää ja toimii hyvin paljon samoilla ehdoilla kuin kaikki muutkin: kun koronatartunnat räjähtävät käsiin, ne räjähtävät myös armeijan vihreissä.

Jo kaksi vuotta jatkuneen koronapandemian aikana huomattavan vähäiselle huomiolle on jäänyt puolustusvoimien kyky suoriutua tehtävistään. Niistä keskeisin varuskuntien arkipäivässä on varusmiesten kouluttaminen sodan ja myös muiden eriasteisten kriisien aikaisiin tehtäviin.

Armeija kamppailee yhteistä, harvinaisen sitkeää vihollista, covid-19-tautia vastaan. Väliaikaisiksi toivotuista pandemiajärjestelyistä on tullut varuskunnissa jo jatkuvaa käytäntöä.

Puolustusvoimien rauhan ajan toimintaan – ja myös valmiuteen – vaikuttavat hyvin monet ja arvaamattomatkin tekijät. Yksi asia, viheliäinenkään, ei saisi mitenkään viedä kaikkea huomiota puoleensa.

Valmius ei saa vaarantua missään oloissa. Kertausharjoitusten mahdollinen siirtyminen ei siihen isoa lovea tee, mutta on muistettava, miksi niitäkin järjestetään: Suomen puolustuskyvyn turvaamiseksi.

Armeijan tarkoitus on saada nuoret sotilaat ja sotilaanalut toimimaan joukkona. Se ei onnistu, jos joukko joudutaan jatkuvasti jakamaan osiin sen mukaan, kuka milloinkin sairastaa, on karanteenissa – tai sitten terveenä ulkomajoituksessa.

Tämä kaikki jättää vääjäämättä jälkensä ja lisää jopa jo todennäköisesti aukkoja paikkaavan koulutuksen tarvetta.

Ikäluokat joutuvat nyt toistuvasti, yksi toisensa perään suorittamaan asevelvollisuutensa poikkeusoloissa. Tehokas ja antoisa asevelvollisuusaika on ehdottomasti sitä suorittamaan lähtevän oikeus.

Koronapandemia osoittaa vahvasti varusmiesten riittävien terveysselvitysten tarpeellisuuden. Varsinaisiin riskiryhmiin kuuluvia ei pitäisi rivissä olla, mutta armeija ei muutenkaan ole sairaiden paikka.

Puolustusvoimat kantaa harvinaisen raskasta vastuuta: jokaisen nuoren terveydestä on huolehdittava, oli hän sitten perusterve tai esimerkiksi harmillisen yleistä astmaa mahdollisesti sairastava.