Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapio Vekan (kok.) aluevaalimielipide: Miten toteuttaa hallittu siirto? – Kanta-Hämeen hyvinvointialueesta pitää luoda henkilöstöä houkutteleva

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen perustamisessa siirretään nyt vielä olemattomaan organisaatioon 6 000 työntekijää, 750 000 000 euron kustannukset ja tuhansia sopimuksia, joiden perusteella kunnat ja kuntayhtymät vielä tämän vuoden järjestävät palvelut kantahämäläisille.

Muutos on valtava ja nykyisten järjestäjien tavat tuottaa palvelut vaihtelevat paljon organisaatioiden ja seutujen välillä.

Maaliskuun alussa aloittavan aluevaltuuston tärkein tehtävä ensi vaiheessa on varmistaa palveluiden hallittu siirto, jotta asukkaat saavat tarvitsemansa palvelut keskeytyksettä.

Samat ihmiset tuottavat palveluita myös vuonna 2023

Tätä helpottaa se, että pääsääntöisesti samat ihmiset, jotka palvelun nytkin tuottavat, ovat samassa tehtävässä myös vuoden vaihteen jälkeen.

Jo ennen palveluiden siirtoa uudet päättäjät organisoituvat. Nyt on ainutlaatuinen tilanne etsiä parasta mahdollista organisoitumistapaa.

Elämänkaaren mukaan rakentuvat lautakunnat ja matriisissa läpileikkaavasti toimiva palveluorganisaatio voisi olla kiinnostava malli tutkia tarkemmin.

Kanta-Hämeestä houkutteleva henkilöstölle

Koko Suomessa käydään valtavaa kilpailua hyvästä henkilökunnasta ja Kanta-Hämeessä meidän pitää onnistua luomaan houkutteleva ja vetovoimainen hyvinvointialue myös henkilöstölle.

Kun Kanta-Hämeen hyvinvointialue on saanut otettua haltuun kaikki palvelut, alkaa niiden yhtenäistäminen ja kehittäminen, jotta palvelut olisivat kaikille käyttäjille yhdenvertaiset ja tasalaatuiset.

Tässä yhteydessä pitää myös jonkin muuttua.

Tarvitaan uusia toimintamalleja

Vanhan jatkaminen ei ole kehitystä eikä tuota lisää terveyttä ja hyvinvointia.

Uudet toimintamallit, digitalisaation nykyistä laajempi hyödyntäminen, ennakoiva puuttuminen ja hoiva sekä palveluiden monituottajamalli on otettava mahdollisimman laajasti ja rohkeasti käyttöön.

Jotkut palvelut on tarkoituksenmukaista edelleen järjestää mahdollisimman lähellä asiakasta, jotkut kannattaa järjestää seutukunnittain ja osa keskitetysti.

Edelleen jää tarvetta ostaa vaativaa ja harvoin tarvittavaa palvelua maakunnan ulkopuolelta.

Tapio Vekka

aluevaaliehdokas (kok.)

Hämeenlinna