Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanta-Hämeestä on tilaisuus luoda entistä yhtenäisempi – Vaalien ilmiöt: keskustan nousu tuhkasta ja perussuomalaisten pohjanoteeraus

Valituiksi tuli kokeneita poliitikkoja, joilla on hyvät edellytykset onnistua. Kanta-Häme on aikaisempaa enemmän Kanta-Häme, maakunta maakuntien joukossa.

Historialliset aluevaalit ovat takana. Uusilla valtuutetuilla alkaa vastuullinen työ hyvinvointipalveluiden turvaamiseksi.

Kokoomus ja SDP ovat olleet vaaleista vaaleihin maakunnan suurimpia puolueita, niin nytkin, mutta järjestys oli nyt toinen kuin ennakoitiin: SDP ensimmäisenä ja kokoomus kakkosena. Paikoissa eroa tuli yksi.

Kanta-Hämeessä valituiksi tuli kokeneita poliitikkoja, joilla on kaikki edellytykset onnistua tehtävässään. Valittujen kärkijoukossa on kansanedustajia ja sellaisiksi pyrkineitä.

Hämeenlinnasta valituiksi tuli alle puolet eli 25 uuden aluevaltuuston 59 jäsenestä. Riihimäki kiri 13 paikkaan, kun Forssa jäi lopulta kuuteen. Viiteen ylsivät Janakkala ja Loppi, joka ansaitsee erityismaininnan. Hattula sai läpi neljä ja Hausjärvi yhden. Forssan seudun tulos oli heikko: neljä kuntaa jäi pyöreään nollaan.

Demarit saavat joukkonsa liikkeelle, kun on kysymys puolueen peruskaurasta, perinteisesti tärkeistä hyvinvointi- ja sosiaaliasioista. Vasemmistoliiton menestys on samaa sukua.

Keskustan nousu on näiden vaalien ilmiö. Se ylsi valtakunnallisesti kamppailemaan ykköspuolue kokoomuksen ja SDP:n kannoilla suurimman puolueen asemasta. Kanta-Hämeessäkin puolueen tulos oli hyvä. Maakunnat ovat keskustan kotikenttää. Kohtalon kysymys – aluevaalit – kääntyi pohjamutiin jo mittauksissa tuomitun keskustan eduksi.

Perussuomalaisille aluevaalit ovat pohjanoteeraus, mikä kertonee siitä, että vastakkainasettelun aika ei ollut nyt. Alhainen äänestysprosenttiaan ei riitä selitykseksi. Äänestäjät tiesivät sittenkin, mistä aluevaaleissa oli oikeasti kysymys.

Vaalien voittajia ovat aivan kaikki kantahämäläiset.

Uusien hyvinvointialueiden perustaminen on Kanta-Hämeen maakuntaa koossa pitävä voima ja sellaisena erittäin tervetullut. Kanta-Häme on aikaisempaa enemmän maakunta maakuntien joukossa.

Vaalien alla vaalilupaukset olivat paljolti samankaltaisia: kantahämäläisten elintärkeillä palveluilla riitti turvaajia.

Toivottavasti yksituumaisuus yltää myös vastavalitun aluevaltuuston toimintaan. Siten koko maakunnasta voi tulla nykyistä yhtenäisempi.