Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alueellinen tasapuolisuus on hyvin saavutettavissa – Nyt astuu esiin puolueiden merkitys kansanvallan moottoreina

Hyvää tulosta ei saavuteta vain keskittämällä, vaan myös sopivasti hajauttamalla.

Sunnuntaisten aluevaalien maakunnallista tulosta on luettu huolestuneina ilman omaa aluevaltuutettua jääneissä kunnissa Forssan seudulla.

Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä jäivät ilman edustajaa, vaikka äänestysprosentti nousi kaikissa kunnissa maakunnan keskiarvon yläpuolelle, Humppilassa ja Tammelassa yli 50 prosentin, mitä oli vaaleissa etukäteen jopa jonkinlainen haamuraja. Kunnat tunnetaan vanhastaan maakunnan äänestysaktiivisimpina.

Ilmeisin selitys nollatuloksiin löytyy ehdokasasettelusta. Riihimäen suunnalla se oli onnistunutta, mikä toi myöhään maanantain puolella yhden vaalien uutisista: Riihimäki sai lopulta jopa 13 paikkaa uuteen aluevaltuustoon. Riihimäki pitää puolensa uudessa aluevaltuustossa, mikä on aivan tervetullutta.

Muutamat ehdokkaat menivät Forssasta läpi huomattavan isoilla äänisaaliilla, kuten eniten kannatusta kerännyt Kaisa Lepola (sd.), mutta vaaleissa ei hyvää tulosta saavuteta vain keskittämällä, vaan myös sopivasti hajauttamalla.

Hämeenlinnan osuus paikoista näytti alkuillan tulosten mukaan nousevan jopa yli puoleen, mutta jäi sitten suunnilleen odotetulle tasolle. Poisottamaton keskuskaupungin asema ei hyvinvointialueella suinkaan tarkoita saneluvaltaa.

On luonnollisesti pyrittävä kaikkinaiseen tasapuolisuuteen riippumatta aluevaltuutettujen kotikunnista. Nyt astuu esiin puolueiden merkitys kansanvallan moottoreina. Alkavat neuvottelut hallinnon järjestämiseksi ovat avainasemassa.

Kun SDP on aluevaaleissa maakunnan ykköspuolue, se saanee uuden hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtajuuden. Tehtävään on vahvasti niin tahtoessaan ehdolla Kaisa Lepola, mikä tasapainottaa tilannetta myös alueellisesti.

Lepola saa riihimäkeläisen Miia Nahkurin (sd.) kanssa kiistatta pontta tuleviin eduskuntavaaleihin, vaikka kilpailusta onkin tulossa kova.

Aluevaltuuston puheenjohtajan paikalle sopisi maakunnan kakkospuolueen kokoomuksen laajaa kannatusta kerännyt Hämeenlinnan entinen apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo (kok.). Kansanedustaja-aluevaltuutetuille johtopaikat saattavat olla liian työllistäviä.