Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluevaltuutetun mielipide: Partiolaisten kasvisruokapakko älytön päähänpisto vihreästä kuplasta

Meinasi tuossa vähän aika sitten mennä jalat alta. Ei sen takia, että maa on jäässä ja on liukasta, vaan syy oli sen päivän uutisessa. Maaseudun Tulevaisuus otsikoi 25.1.2022: ”Suomen Partiolaiset tarjoaa tapahtumissaan jatkossa vain kasvisruokaa – maito ja munat sallitaan”.

Pidin otsikkoa hieman omituisena ja mieleen tuli heti, että saavatko partiolaiset enää paistaa nuotiolla suomalaista makkaraa?

Googlasin ihan mielenkiinnosta kotimaisten kasvismakkaroiden vaihtoehdot, eikä vastaan tullut yhtään Joutsen-merkillä varustettua pakettia.

Tämä merkki tunnetaan virallisemmin Hyvää Suomesta -merkkinä. Vaatimuksena ovat esimerkiksi ”monen raaka-aineen tuotteessa raaka-aineesta 75–100 % on suomalaista” ja ”lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen tehdään Suomessa”.

Internettiä selatessa vastaan tuli esimerkiksi Pouttu-yhtiön Muu Kasvigrillimakkara. Raaka-aineita siinä mainitaan olevan rypsiöljy, herne 10 % (EU), perunatärkkelys, herneproteiini, kookosrasva, maissitärkkelys, sakeuttamisaine (ksantaanikumi), psyllium, dekstroosi, maissimaltodekstriini, ergokalsiferoli ja 13 muuta mukavaa ainetta.

Vertailun vuoksi Atrian Wilhelm

Vertailun vuoksi katsoin Atria Wilhelm Perinteinen makkaran sisällön. Siellä mainitaan viljaporsaanliha, jodioitu suola, silava, mausteet, aromit, luonnonsuoli ja 6 muuta raaka-ainetta.

Paketissa mainitaan vielä porsaanlihan olevan Suomesta. Joutsen-merkkikin löytyy. Jos oikein laskin niin Wilhelmissä on 12 ja Kasvigrillimakkarassa 24 erilaista raaka-ainemerkintää.

Wilhelmin raaka-aineesta 75–100 % on suomalaista ja kasvigrillimakkaran sisällöstä tiedämme vain, että 10 % herneestä on jostain päin Eurooppaa. Kumman valitset lautaselle tai sitten sinne nuotiolle?

Koskee vain keskusjärjestön tapahtumia

Suomen Partiolaisten nettisivuilla asia tarkentuu, kun siellä kerrotaan linjauksen koskevan vain keskusjärjestön tapahtumia, koulutuksia, kokouksia ja leirejä.

Yksi tällainen leiri on esimerkiksi Kajo, joka kerää tuhansia partiolaisia Lammin Evolle 15.–23.7.2022. Onneksi tämä uusi linjaus ei koskekaan vielä Kajo-leiriä, koska sen suunnittelu on jo niin pitkällä. Pienempiä partiopiirejä toistaiseksi vain suositellaan tarjoamaan kasvisruokaa mahdollisuuksien mukaan.

Olisin mielelläni lukenut tiedotteen, että partiolaiset lupaavat käyttää vain kotimaisia proteiinin raaka-aineita mukaan luettuna kotimaisen lihan.

Nyt tämä uusi päätös vain ihmetyttää, eikä sitä voi maalaisjärjellä ymmärtää.

Suomalainen liha on ehkäpä maailman kestävintä

Eivätkö päättäjät partiossa tiedä, että suomalainen liha on ehkäpä maailman kestävimmin tuotettua? Miten partio suhtautuu jatkossa kalastukseen ja kalan valmistukseen, jos kalaakaan ei keskusjärjestö voi tapahtumissaan tarjota?

Itse harrastin lapsena partiota hyvinkin aktiivisesti ja juuri viime vuonna liityin sitten uudestaan jäseneksi. Minulla oli sellainen käsitys, että partiossa ymmärretään metsästys sekä kalastus.

Lihan syöntikin olisi ok, kunhan siinäkin muistetaan kohtuus. Noh, näin ei näemmä enää partiossa ajatella.

Älytön päähänpisto peräisin vihreästä kuplasta?

Tässä mietin, että ovatkohan Suomen Partion kaikki päättäjät Kehä 3:n sisäpuolelta? Sen alueen vihreästä kuplasta näitä älyttömiä päähänpistoja on tupannut tulemaan aiemminkin.

Nyt on pidettävä huoli siitä, ettei tällaisia samanlaisia linjauksia tule meidän uusille hyvinvointialueillemme.

Ainakin minä itse lupaan pitää Kanta-Hämeen aluevaltuustossa kotimaisen lähiruoan puolta. Suomalainen ruoka on kestävästi tuotettua ja maailman puhtainta. Suositaan sitä myös hyvinvointialueiden ruokapalveluissa!

Veli-Antti Silpola

valtuutettu (kok.), aluevaltuutettu

Hämeenlinna, Lammi

Lue myös: Suomen Partiolaiset siirtyvät kasvisruokaan – Tavoitteena partiotoiminnan hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä (25.1.2022)