Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Panssariprikaatin varusmiehen mielipide: Seinät kaatuvat karanteenissa päälle – "Turpa kii!" oli vastaus järkevään kysymykseen – Hirveämpää alokaskautta on vaikea kuvitella

Kun paska osui tuulettimeen, eli korona lähti yksikössä leviämään, moni henkilökunnan jäsen lähti yllättäen vuosilomille. Kysymyksien esittäminen oli erikseen kielletty ja henkilökunta kiihtyi niitä esitettäessä. Ruokailussa alokkaiden käteen oli jäänyt vain pala näkkileipää.

Oli pitkät 2,5 viikon lomat, joiden loppupuolella yksi ryhmänjohtaja oli sairastunut ja käynyt koronatesteissä. Testi oli negatiivinen, mutta koska kuumetauti jatkui, mies anoi niin sanottuja koronalomia.

Lomia ei myönnetty, vaan mies käskettiin kuumeisena palaamaan ja majoitettiin muiden ryhmänjohtajien tupaan, jossa hän ehti sairastaa kolme päivää yskien ja kuumeisena ennen koronatestiä.

Altistunut käskettiin kouluttamaan alokkaita

Testi oli positiivinen. Samana iltana, kun ensimmäinen tuvan koronapositiivinen oli varmistettu, yksi tuvan ryhmänjohtajista käskettiin pitämään alokkaille tuvassa koulutus, vaikka henkilökunnalla oli täysi tieto, että tämä oli altistunut.

Ryhmänjohtaja valitti heikkoa oloaan ja hänellä todettiin seuraavana päivänä korona.

Koko ryhmänjohtajatupa testattiin ja 10 muulla ryhmänjohtajalla todettiin korona. Koronapositiiviset asetettiin alustavasti 14 päivän karanteeniin ja siirrettiin erilliseen rakennukseen sairastamaan. Negatiiviset asetettiin myös karanteeniin ja jätettiin omaan tupaan.

Kaikkia altistuneita ei määrätty karanteeniin

Ainoastaan tuvassa majoittuneet sekä yksi muualla majoittunut ryhmänjohtaja, joka myönsi oleskelleensa tuvassa, asetettiin karanteeniin. Vaikka muutamat toisessa tuvassa majoittuneet ryhmänjohtajat olivat viettäneet kanssamme huomattavasti aikaa, heitä ei asetettu karanteeniin, vaan he jatkoivat toimintaansa pitämällä koulutuksia ja valvomalla alokkaita, toisinaan jopa ilman maskia.

Kaksi päivää ryhmänjohtajatuvan karanteeniin joutumisesta ensimmäisellä eristämättömällä ryhmänjohtajalla todettiin korona. Vielä positiivisen tuloksen jälkeenkin muut eristämättömät ryhmänjohtajat laitettiin pitämään koulutuksia terveille tuville.

Koulutukset siis jatkuivat altistuneilla ryhmänjohtajilla aivan normaaliin tahtiin, vaikka kyseiset henkilöt oli teknisesti asetettu karanteeniin.

Ruokailussa alokkaiden käteen oli jäänyt vain pala näkkileipää

Kun ryhmänjohtajatupa joutui karanteeniin, tarjoiltiin maastoruokana pelkkää kermaa. Alokkaat valittivat viestillä minulle karanteenissa olevalle kovaa nälkäänsä, sillä osalle oli ruokailusta jäänyt käteen vain pala näkkileipää.

Päätin heittää alokastupani ovelle kaapistani kaiken ylimääräisen avaamattoman säilykeruoan. Sain osakseni huudot eristämättömiltä ryhmänjohtajilta sekä kiitokset tupani alokkailta.

Seuraavana päivänä ruokailu ei mennyt yhtään paremmin. Ruoka saapui useita tunteja myöhässä ja koska alokkailla oli terveystarkastukset, saivat monet ruoan yli kolme tuntia myöhässä.

Altistuneet taas saivat ottaa ruokaa vasta siinä vaiheessa, kun koko muu yksikkö oli ottanut. Altistuneet ryhmänjohtajat saivat lounaan lopulta kello viidentoista jälkeen, kun normaalisti ruoka on ennen yhtätoista. Ryhmänjohtajista vain yhdelle riitti pääruokaa.

Jako vihreisiin ja keltaisiin ja tarpeetonta muuttorumbaa

Koronatilanteen kehittyessä yksikön tuvat jaettiin vihreisiin ja keltaisiin. Vihreisiin kuuluivat tuvat, joissa ei ollut todettu ainuttakaan koronapositiivista. Keltaisiin kuuluivat oireettomat tuvat, joissa oli todettu tartunta.

Ryhmänjohtajatuvan altistumisen jälkeen terveet ryhmänjohtajat viettivät viisi päivää karanteenissa tekemättä mitään, koska tavoitteena oli, että heistä saataisiin vihreitä. Oireettomien ryhmänjohtajien karanteenin aikana heitä käskettiin muuttamaan uuteen tupaan kolme kertaa.

Muuttorumballa ja karanteenilla ei saavutettu mitään, sillä lopulta nämäkin ryhmänjohtajat määrättiin pitämään koulutuksia karanteeniin asetetuille alokastuville.

Ryhmänjohtajat nostivat esiin huolensa suuresta riskistä, että joku heistä saisi tartunnan ja karanteeni alkaisi jälleen alusta. Henkilökunta kuitenkin vakuutti, että FFP2-maskit ja kumihanskat suojaisivat tartunnoilta.

Terveinä pysyneitä ei päästetty lomille – sairastuneet kyllä

Ensimmäisinä koronaan sairastuneet ryhmänjohtajat pääsivät lomille jopa alle viisi päivää karanteenin jälkeen. Terveinä pysyneitä ryhmänjohtajia ei päästetty lomille.

Kahteen kertaan negatiivisiksi testatut terveet ryhmänjohtajat saivat katsoa vierestä, kun sairastuneet saman tuvan jäsenet lähtivät pikajärjestelyllä lomille.

Oireettomille ryhmänjohtajille lupailtiin päivittäin, että pian otettaisiin uudet koronatestit, joiden jälkeen heistä tulisi vihreitä ja heidät olisi pakko päästää lomille. Lopulta ryhmänjohtajat saivat omatoimisesti järjestettyä testaajat yksikköön soittamalla puolustusvoimien terveydenhuoltoon ja selittämällä tilanteen.

Terveiden karanteeni nollautui jälleen

Tilanne purkautui juuri sillä tavalla kuin ryhmänjohtajat olivat pelänneet. Kaikki testatut olivat täysin oireettomia, mutta silti osalla todettiin tartunta.

Jäljellä olevien terveiden karanteeni nollautui jälleen ja positiivisen tuloksen saaneet asetettiin karanteeniin ja siirrettiin varasairaalaan.

Kolmatta kertaa negatiivisen testituloksen saaneiden täytyi pois päästäkseen saada vielä yksi negatiivinen testi 7 päivän kuluttua.

Positiivisen saaneilta ei testejä enää otettu, vaan heidät lähetettiin suoraan lomille, kun oireiden alkamisesta oli kulunut 7 päivää. Jälleen siis terveet kärsivät ja sairastuneita palkitaan varmoilla lomilla.

Henkinen hyvinvointi ei olisi voinut henkilökuntaa vähempää kiinnostaa

Osalta henkilökunnasta löytyi ymmärrystä, toisia ei olisi voinut vähempää kiinnostaa varusmiesten henkinen hyvinvointi. Ristiriitaista infoa saatiin päivittäin.

Ensin luvattiin, että päästään lomille normaalisti perjantaina, sitten seuraavan viikon maanantaina, sitten keskiviikkona, sitten taas seuraavana perjantaina. Jos alun perin olisi ilmoitettu, että nyt ollaan vaikkapa 5 viikkoa kiinni, olisivat kaikki pysyneet tyytyväisinä ja motivoituneina.

Säätäminen söi niin ryhmänjohtajien, kuin alokkaiden palvelusmotivaatiota.

”Turpa kii!” oli vastaus ryhmänjohtajan järkevään kysymykseen

Kysymyksien esittäminen oli erikseen kielletty ja henkilökunta kiihtyi niitä esitettäessä. ”Turpa kii!” oli vastaus ryhmänjohtajan esittämään järkevään kysymykseen.

Armeijassa korostetaan usein lausetta ”johda esimerkillä”. Kun paska osui tuulettimeen, eli korona lähti yksikössä leviämään, moni henkilökunnan jäsen lähti yllättäen vuosilomille.

Myös kapteeni on kriisin aikana loistanut poissaolollaan. Kotonaan majoittuva henkilökunta pyysi meiltä vielä ymmärrystä omaa tilannettaan kohtaa. Osalla näet voi olla kuulemma kotona muitakin, joista täytyy huolehtia.

Sama logiikka vaan ei päde siinä kohtaa, kun se onkin varusmies, jolla olisi pakottava syy päästä kotiin.

Vanhemmalle saapumiserälle poikkeusoloissa eläminen on jo tuttua, mutta kokemattomat alokkaat ovat olleet peloissaan.

Osalla alokkaista paloivat lomat kokonaan. Osa joutuu olemaan 8 viikkoa kiinni yhteen putkeen, kolmasosan puolen vuoden varusmiespalveluksesta.

Seinät kaatuivat päälle jo ensimmäisenä karanteenipäivänä

Karanteeni on ollut ylivoimaisesti haastavin asia intissä. Jo ensimmäisen päivän kohdalla tuntui, että seinät kaatuvat päälle. Mitään ei saanut tehdä, eikä mitään tekemistä ole, loppua ei näy.

Jos joku tuvassa saa positiivisen, kaikkien terveiden karanteeni nollaantuu.

Useat ryhmänjohtajat sekä teltassa majoittuvat ovat pohtineet C-papereiden hankkimista tai lähtemistä, kun 75 % intistä on suoritettu, minkä jälkeen ketään ei pakoteta enää palaamaan.

Hirveämpää alokaskautta on vaikea kuvitella. Ei mikään ihme, että alokkaita on jo tässä vaiheessa keskeyttänyt ennätyksellinen määrä.

Bonko

Hämeen Sanomat julkaisee kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä kirjoittajan ja asianosaisten suojelemiseksi.

Kirjoittajan tavoitteena ei ole aiheuttaa ongelmia puolustusvoimien henkilökunnalle tai kritisoida ketään henkilökohtaisesti.

Teksti on kirjoitettu varusmiehen näkökulmasta, eikä siten välttämättä ota huomioon kaikkia päätösten taustalla vaikuttaneita tekijöitä.

Tarkoitus on tuoda esille Panssariprikaatin varusmiesten kohtelua poikkeusoloissa sekä saada aikaan positiivisia muutoksia, kun seuraavan kerran kohdataan korona-epidemian kaltainen kriisi.

Lisätty 31.1.2022 kello 14:45 Panssariprikaatin komentajan vastaus: Nopeasti levinnyt virus on ollut ylivoimainen vastus – Nyt tilanne prikaatissa on jo vakaa (31.1.2022)