Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Panssariprikaatin komentaja vastaa: Nopeasti levinnyt virus on ollut ylivoimainen vastus – Nyt tilanne prikaatissa on jo vakaa

Nimimerkki Bonkon mielipidekirjoitus (HäSa 29.1.) kuvasi joidenkin Panssariprikaatin varusmiesten kokemuksia koronakurimuksen keskellä. Kirjoitus ilmensi konkreettisesti sitä haastavaa tilannetta, johon tammikuun saapumiserän aloittaessa palvelusta jossakin perusyksiköistämme päädyttiin.

Uskoakseni kirjoitus käsittelee erityisesti kahta ensimmäistä palvelusviikkoa, jolloin joukko-osastossamme jouduttiin tekemään useita tartuntahuipun katkaisuun tähtääviä toimia (muun muassa kohortointi ja tilapäismajoitteet).

Sellaisenaan kirjoitus ja sen kokemukset ovat minulle jo tuttuja muun muassa varusmiestoimikunnalta saamani palautteen kautta. Toimikunta kokosi pyynnöstäni havaintoja jokaisesta perusyksiköstä. Kaikki palautteet käsiteltiin ja korjaavat toimenpiteet käynnistettiin pikaisesti.

Mainittakoon, että noin viikko palveluksen alusta tautia oli jokaisessa 16 komppaniastamme, vaikka voimakkaita rajaustoimia oli jo otettu käyttöön. Alokkaiden mukana tuli tautia oireettomien mukana huomattavan paljon siviilimaailmasta.

Erään perusyksikön tilanne oli erityisen vaikea

Erityisen vaikea tilanne oli eräässä perusyksiköistämme, kun sen kantahenkilökunnasta ja varusmiesjohtajista jopa 80 prosenttia oli sairaana tai altistuneina vain pari päivää ennen alokkaiden saapumista. Voi olla, että kirjoitus käsittelee kokemuksia juuri tästä yksiköstä.

Kirjoituksen kritiikistä huolimatta tunnistan siinä useita asioita, jotka liittyivät yrityksiin hillitä taudin nopeaa leviämistä ja pyrkimystä estää varuskunnallisen toiminnan lamaantuminen.

Minä prikaatin komentajana päätän toimista ja perusyksiköt sekä niiden henkilökunta tekevät parhaansa niiden täyttämisessä.

Virusvariantti monella tapaa ylivoimainen vastus

Erittäin nopeasti leviävä koronavariantti oli monella tapaa ylivoimainen vastus, vaikka jo kahden vuoden ajan oli varuskunnissa kyetty pandemiaa hallitsemaan hyvin. Annoin jopa terveysviranomaisten pyynnöstä tehtävän perusyksiköille mahdollisuuksien mukaan jakaa kohortteja kolmen hengen vahvuisiksi, vaikka tiesin, etteivät tilamme sitä mahdollistaisi.

Jokainen perusyksikkö “kamppaili” tilojensa kanssa, jotta eri osastoja kyettiin maksimaalisesti synnyttämään ja altistusketjuja katkomaan.

Kirjoituksessa kuvattuja tilanteita on syntynyt

Näissä tilanteissa on varmasti syntynyt, yksittäisiä, kirjoituksessa kuvattuja tilanteita, joissa muun muassa huollon järjestelyt ovat ontuneet tai koronaeristys on päässyt vuotamaan.

Olen kuitenkin varma, että perusyksiköiden henkilökunta on kaiken aikaa tehnyt parhaansa tilanteen selkiyttämiseksi sekä toimintojen järjestämiseksi.

Kirjoituksessa kuvattu henkilökunnan tai varusmiesjohtajien kielenkäyttö ei tietenkään ole hyväksyttävää, vaikka olosuhteet olisivatkin olleet poikkeuksellisen kuormittavat.

Henkilökunta ei lähtenyt yllättäen lomalle

Kirjoituksessa arveltiin, että henkilökunta lähti yllättäen lomalle. Tämä ei pidä paikkaansa, koska palveluksen aloittamisen hetkellä pääosa kouluttajista on paikalla. Vuosilomasuunnittelun mukaisesti on varmasti yksittäisiä kouluttajia ollut lomalla myös vuoden alkuviikkoina.

Altistuneita kouluttajia on sen sijaan voinut olla karanteenin omaisissa oloissa kotonaan. Prikaatin komentajana velvoitin yksiköt varmistamaan henkilökunnan riittävyyden pandemian keskellä ja tämä myös tarkoittaa harkittua porrastamista, ettei kaikki sairastu yhdellä kertaa. Koulutuksen ohessa tehtävämme on myös ylläpitää valmiutta.

Lukuisista eristysryhmistä johtuen varusmiehille on voinut muodostua kuva, ettei henkilökunta ole paikalla, vaikka tilanne ei käytännössä tämä olisikaan. Paikalla oleva henkilökunta suunnittelee koulutuksen järjestämisen poikkeusoloissa sekä varmistavat terveysturvallisen toiminnan kasarmeilla.

Tuoreiden alikersanttien rooli korostunut

Vallitsevassa tilanteessa erilaisten koulutusryhmien ohjaamisessa on varmasti tuoreiden alikersanttien rooli korostunut. Jo pelkästään kasvaminen johtajaksi on riittävän vaativaa ja kun siihen lisää koronan aiheuttamat haasteet, niin kyllä tuoreet alikersantit ovat joutuneet todelliseen kokeeseen.

Kaiken tämän keskellä on nuorilla ryhmänjohtajilla tietysti huoli omista sotureistaan, mutta myös henkilökohtaisesti omien palvelusvapaiden toteutumisesta.

Jaksamisen näkökulmasta ovat korona-aikaiset pitkät kiinniolot olleet haaste. Koronan muuttaessa luonnettaan on Puolustusvoimissa nyt linjattu, että myös altistuneet pääsevät palvelusvapaille, joten huoli jopa kahdeksan viikon kiinniolosta on aiheeton.

Tilanne on vakaa ja tautimäärät ovat tippuneet

Nyt kun alokkaiden saapumisesta on kulunut kuukausi, niin tilanne on vakaa ja tautimäärät ovat tippuneet yli 300:sta alle sataan. Oletettavasti tauti kuitenkin kiertää varuskunnissa vielä viikkoja, mutta sopivalla palveluksen ja vapaiden rytmittelyllä kuormitus tulee olemaan hallittavampi.

Kaikkia varusmiehiä ja naisia kannustan edelleen ottamaan epäkohdat rohkeasti esille oman henkilökunnan tai varusmiestoimikunnan yksikköedustajan kautta, vain siten me kykenemme nopeasti puuttumaan mahdollisiin ongelmiin.

Lopuksi haluan sanoa, että olen viime viikkojen aikana keskustellut lukuisten varusmiesten kanssa ja minulle on jäänyt hyvin positiivinen kuva nuorten suhtautumisesta tilanteeseen sekä heidän jaksamiseensa. Meidän noin 2 200 varusmiestä ja -naista jatkavat kouluttautumistaan osaaviksi maanpuolustajiksi, eikä koronapandemia sitä muuksi muuta.

Rainer Kuosmanen

eversti

Panssariprikaatin komentaja