Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Tuulivoimaako Kanta-Hämeeseen? – Maanomistajan on saatava kunnon korvaus siirtolinjojen alle jäävistä maista

Fossiilisista eli ei-uusiutuvista polttoaineista pitäisi luopua. Suomella näitä fossiilisia polttoaineita ei ole. Ei ole öljyä, ei maakaasua, ei kivihiiltä, eli nämä tuodaan ulkomailta.

Turve on äänestyksen jälkeen todettu ei-uusiutuvaksi. Turpeen osuus lämmön tuotannossa on vähentynyt radikaalisesti. Yrittäjät ovat myyneet koneitaan ja ovat lopettaneet toimintansa. Kuitenkin on aloja, joille turve on elinehto.

Lämpölaitoksilla tarvitaan turvetta, jotta metsähakkeen palaminen onnistuu optimaalisesti eli että energian tuotanto sujuisi kitkattomasti. Myös kaikki metsän istutustaimien sekä kasvihuoneiden kasvualustat ovat turvetta.

Ulkomailta turvetta kotimaisen korvaajaksi

Eläintuotantotilat tarvitsevat turvetta kuivatukseen. Jos tätä turvetta ei ole saatavilla Suomesta, niin toimijoiden täytyy tilata turvetta ulkomailta. Ulkomailla ei välttämättä ole vaatimuksia turpeen ekologisuuden suhteen. Tämä tarkoittaa, että metsätaimien ja kasvihuoneiden tuotteiden hinnat nousevat.

Eläintuotantotiloilla ei ole nähtävissä tuotteiden hinnankorotuksia tämän ylimääräisen kustannuksen takia.

Energiantuotannossa turvetta pyritään korvaamaan metsähakkeella. Metsähakkeen kysyntä on kasvanut rajusti eikä polttolaitoksille ole tarpeeksi metsähaketta poltettavaksi. On ollut ihan pakko turvautua turpeeseen. Metsähaketta on täytynyt tuoda esimerkiksi Venäjältä. Mutta ei kauan, koska myös Venäjä on ymmärtänyt hakkeen merkityksen.

Energiaa tuodaan runsaasti Venäjältä

Venäjältä tuodaan Suomeen noin 25 prosenttia koko Suomen energiantarpeesta. Myös Norjasta tuodaan energiaa Suomeen.

Venäjä on arvaamaton maa eli riippuvuutta Venäjältä Suomeen tuotavasta energiasta pitäisi ehdottomasti vähentää tai luopua kokonaan.

Tässä on kysymys myös Suomen huoltovarmuudesta. Jos Venäjä ei tuo meille energiaa, niin mitä sitten?

Mistä saamme energiaa lämmön ja sähkön tuottamiseen Suomeen ilman ulkomaista tuontia? Turve on ajettu alas, vesivoimaa ei voi enää lisätä. Ydinenergia on (ainakin toistaiseksi) EU:n poliittisella päätöksellä luokiteltu kestävän rahoituksen taksonomiaan.

Aurinkosähkökennoja on asennettu sekä liikelaitosten että yksityisten kiinteistöille. Aurinkokennot tuottavat sähköä vain silloin, kun aurinko on esillä, eli eivät talvella.

Tuulivoima ja aurinkoenergia ovat valttejamme

Tuulivoimaloista on ollut paljon keskustelua sekä televisiossa että mediassa. Tuulivoima sekä aurinkovoima ovat meidän valttimme energiantuotannon omavaraisuudessa.

Jos yksityisen maille suunnitellaan tuulivoimaa, niin on hyvä ottaa yhteyttä asiantuntijaan ennen sopimuksen allekirjoittamista. Jos turbiini osuu omalle maalle, niin korvaus on hyvä. Jos maa-alue on turbiinin vaikutusalueella, niin korvaus on myös hyvä verrattuna metsän tuottoon. Molemmilla alueilla voi metsää hyödyntää normaalisti.

Siirtolinjojen alle jäävät maat vapaata riistaa tuulivoimayhtiöille

Mutta! Näiltä turbiineilta täytyy aukaista linjat siirtokeskukseen, myöskin yksityisten mailla. Eli tämä on ongelma. Nämä siirtolinjojen alle jäävät ovat niin sanotusti vapaata riistaa tuulivoimayhtiöille.

Maanomistajat saavat korvauksen vain ja ainoastaan maapohjan ja mahdollisen puuston perusteella. Tämä korvaus on noin 500 euroa hehtaarilta. Tässä korvauksessa ei oteta huomioon tuulivoimayhtiöiden saamaa tuottoa näistä siirtolinjoista.

Kannatan tuulivoimaa koska se on uusiutuvaa energiaa. Kuitenkin maan- ja metsänomistajan on saatava kunnon korvaus näistä siirtolinjojen alle jäävistä maista.

Uusi lunastuslaki on vireillä. Toivottavasti maanomistajat saavat kohtuullisen korvauksen näistä siirtolinjoista tämän uuden lain voimalla

Marja Tolonen

Hausjärvi