Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koko Suomen kultamitali! - Kansallistunteen nouseminenkin on sallittua

Parasta on sittenkin ollut Suomen joukkueen loistava yhteishenki, joka on välittynyt kotikatsomoihin. Hyvä ruokkii hyvää urheilussa ja myös yleisemmin muilla elämänalueilla.

Pienestä pohjoissavolaisesta Vieremän kunnasta kotoisin olevat sisarukset Iivo ja Kerttu Niskanen ovat ainutlaatuisia nykyajan kansainvälisessä huippu-urheilussa, ei pelkästään maastohiihdossa.

Suomalainen ei voita kenties ihan aina, mutta voittaa edes joskus ja silloin kahta komeammin.

Kansallistunteen nouseminenkin on sallittua ja jopa suositeltavaa silloin kun se ei ole keneltäkään pois eikä ketään vastaan. Kyllä: itkeäkin saa ja hoilata Porilaisten marssia.

Hyvä Suomi! Iivon kulta on koko Suomen kultamitali. Tästä on tänään hyvä jatkaa.

Iivo Niskanen oli kaksinkertainen olympiavoittaja jo ennen Pekingin talviolympialaisia. Perjantaina hän kesti kaikki valtaviksi nousseet ennakkosuosikin paineet ja teki mitä hän oli luvannut jo erittäin nuorena poikana: voitti miesten 15 kilometrin hiihdon.

Perjantaina vain yksi oli ylitse muiden. Iivo on sitä myös laajemmin: kolme olympiakultaa kolmissa perättäisissä olympiakisoissa hakee vertaistaan suomalaisesta ja kansainvälisestä urheiluhistoriasta. Lisäksi kaikki ei ole vielä läheskään tässä.

Kerttu Niskaselle torstainen huikea hopea oli ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali. Se oli merkityksellinen etenkin siksi, että enää ei mitalimenestys ollut pelkästään Ikaalisten loistavan Krista Pärmäkosken varassa.

Tänään lauantaiaamuna Suomen aikaa olympialaduilla on vuorossa naisten viestihiihto. Suomen joukkue lähtee matkaan yhtenä suosikeista. Urheilijat ovat osoittaneet selättävänsä paineet. Silti melkein mitä vain voi sattua. Kotikatsomoihin jää vain kihelmöivä jännitys. Siinä on urheilun vangitseva lumo.

Olosuhteet ovat olleet rankat ennen kisoja ja niiden aikana, eikä pelkästään koronan ja kiinalaisten äärimmäisten rajoitusten takia. Suomen joukkueelle on kunniaksi, että vaikeudet on voitettu, eikä kisojen jatkuessakaan tarvitse kuulla ensimmäistäkään turhaa selitystä.

Menestys on ollut laajemminkin palauttamassa Suomea erittäin pitkästä aikaa kansainvälisen maastohiihdon mahtimaaksi etenkin vielä hetki sitten täysin ylivoimaisen Norjan, mutta myös Ruotsin ja venäläishiihtäjien rinnalle.

Norja on jyrännyt pitkään siihen malliin, että nyt koettu on pelastus koko lajille. Mikään maa ei saa voittaa kaikkea.

Yksilöurheilussa urheilija urheilee ensisijaisesti itselleen. Pekingissä Suomen joukkue on kuitenkin ollut enemmän kuin osiensa summa.

Parasta on sittenkin ollut Suomen joukkueen loistava yhteishenki, joka on välittynyt kotikatsomoihin. Enää ei ole väliä edes sillä, kumpi oli ensin: menestys vai henki. Nyt ne ovat yhtä.

Hyvä ruokkii hyvää urheilussa ja myös yleisemmin muilla elämänalueilla. Tämä on tervettä oppia laajasti koko suomalaiseen yhteiskuntaan, julkiseen keskusteluun tai vaikka työpaikoille.