Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikunnanopettajien mielipide: Tekojää kuuluu Tuomelan kentälle – Itäpuolella tarvitaan luistelumahdollisuuksia

Loistavaa, että tekojääratahanke on nytkähtämässä Hämeenlinnassa eteenpäin! Haluamme tuoda esille muutaman näkökulman, miksi toivoisimme tekojäärataa Tuomelan kentälle sijoitettavaksi.

Hämeenlinnan yhteiskoulun liikunnanopettajina olemme vuosikausia työmme kautta ja oppilaidemme tuntijoina todenneet, että liikuntapaikkojen suhteen kaupunkimme on todella kahtiajakautunut; itäpuoli on jäänyt katveeseen.

Erityisen huolissamme olemme niistä oppilaista, joilla ei ole mahdollisuutta kulkea liikuntaharrastuksiin länsipuolen liikuntapaikoille. Edelleen kasvavana trendinä liikuntatottumusten suhteen ovat ääripäät, joihin sijoittuvat paljon ja vähän liikkuvat lapset ja nuoret.

Luistelu on yksi suosituimmista liikuntalajeista

Massa ääripäiden keskellä on vähentynyt. Yksilön ja yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta tärkeintä olisi ottaa nyt koppia näistä vähän liikkuvista nuorista. Luistelu on yksi suosituimmista liikuntalajeista ja näemmekin, että satsaus tekojäärataan mahdollistaisi harrastuksiin kuulumattomien nuorten omaehtoisen liikkumisen myös talvisin.

Luistelu lajina kehittää monipuolisesti sekä kuntoa että liikkumistaitoja, erityisesti tasapainotaitoa.

Talvella pääkallokelien yleistyessä hyvä tasapaino ennaltaehkäisee loukkaantumisia.

Tekojäärata Tuomelassa palvelisi laajasti itäpuolen asukkaita: päivisin koululaisia, iltaisin ja viikonloppuisin omaehtoisia liikkujia ja seuroja, jotka saattaisivat tavoittaa myös uusia harrastajia itäpuolelta.

Tuomelassa käyttöaste olisi päivisin korkeampi

Tekojääradan paikkaa Pullerille perustellaan käyttöasteella.

Väitämme, että päivisin kentän käyttöaste olisi Tuomelassa korkeampi kuin Pullerilla. Tällä hetkellä Pullerin jäällä on vähän tai ei ollenkaan luistelijoita päivisin, kun taas Tuomelassa tälläkään hetkellä kaikki halukkaat eivät mahdu kentälle.

Länsipuolen koululaisilla on mahdollisuus luistella jäähallissa, itäpuolen koululaisilla ei. Huonon talven sattuessa itäpuolen koululaisilla ei ole lainkaan luistelumahdollisuutta ilman tekojäätä.

Kaupunkimme hiilineutraaliustavoitteen kannalta olisi myös syytä tarkastella liikuntapaikkarakentamista siten, ettei kaupungin laidoilta liikuntapaikoille siirtyminen vaadi yksityisautoilua, kuten nyt, kun paikat on keskitetty Pullerin ympäristöön.

Hämeenlinnassa on satsattu paljon liikuntapaikkoihin kilpaurheilun näkökulmasta. Nyt kun Tuomelassa kaivetaan joka tapauksessa maata Hykin uudisrakennuksen vuoksi, olisi otollinen hetki rakentaa tekojää Tuomelaan ja samalla tasapuolistaa liikuntamahdollisuuksia kaupungissamme terveysliikunnan näkökulmasta.

Yksikin syrjäytymisen välttänyt Tuomelan peliporukoista ystävän löytänyt ja liikunnasta innostunut nuori säästää yhteiskuntamme varoja useamman 100 000 euroa.

Kenttäkustannukset tuohon nähden ovat aika pikku juttu.

Jenni Lehto

Jari Myllykoski

Hämeenlinnan yhteiskoulun liikunnanopettajat

Lue myös: Hämeenlinnan on nyt selvitettävä mahdollisuudet rakentaa iso tekojäärata – Lähes puolet valtuutetuista haluaa viranhaltijat hommiin (9.2.2022)