Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdokkaana olleen mielipide: Asukkaiden edustus puuttuu aluevaltuustoista – Tavallinen kansalainen ei pääse päättäjäksi

Kanta-Hämeen aluevaltuustossa ei ole ketään, joka ei olisi varsin kokenutkin kuntapoliitikko tai sote-alan ammattilainen, lisäksi sinne on valittu kahdeksan kansanedustajaa, jotka ovat myös kuntiensa valtuustoissa ja kaksi lisäksi hallituksissa. Kansanedustaja Timo Heinonen(kok.) on Lopen kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Lulu Ranne (ps.) on Hämeenlinnan kaupunginhallituksen jäsen.

Kunnan tai kaupunginhallitusten puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat aluevaltuustossa Forssasta, Riihimäeltä ja Janakkalasta.

Miksi tavallinen kansalainen ei pääse päättäjäksi?

Aluevaltuutetut ovat tietenkin paikkansa ansainneet vapaissa vaaleissa, mutta miksi ei tavallinen, aktiivinen kansalainen enää pääse päättämään paikallista asioistaan? Valitaanhan kunnanvaltuustoihinkin 20–30 prosenttia uusia ensikertalaisia, joilla ei ole aikaisempaa valtuustokokemusta edes vaaliehdokkuuden verran.

Viestittiin, että tarvitaan kokeneita poliitikkoja

Poliitikot varsin korkeallakin taholla koettivat viestiä, että nyt on valtava uudistus, nyt tarvitaan kokeneita poliitikkoja ja tämä on niin vaikea tehtävä, että siitä ei selviä muut – ja menihän se viesti perille: onko seuraavissakin aluevaaleissa niin, että sote-alan ammattilaisten ja vakiintuneiden kuntapäättäjien sekaan ei mahdu enää edes yhtä palveluiden käyttäjää tai varsinaista veronmaksajaa?

Mikä jää tehtäväksi aluevaltuustolle?

Edellisen sote-uudistuksen aikoina laitettiin satoja miljoonia sen valmisteluun ja paikallisia kokouksia oli, ja nyt oli jo toinen kierros sitä valmistelua ja lisää rahaa anotaan. Mitä silloin jää enää jäljelle aloittavalle aluevaltuustolle tehtävää?

Alussa on tietysti juuri sen aloituksen vaikeus, mutta sote-ala jää niille ainoana toimialana. Aluevaltuustossa ei tarvitse enää ottaa kantaa niin moniin asioihin (koulut, kasvatus, tiet, auraus, pysäköinti, rakentaminen, kaavoitus, yleinen kehittäminen…) kuten kuntien valtuustoissa soten jälkeenkin.

Rafael Hellsten

ex-aluevaaliehdokas

Liike Nyt

Hämeenlinna