Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin koulukurjuuteen korjaus palanen kerrallaan – Pidetään edes kalliilla rahalla valmistuvista uusista kouluista huolta

Muun opiskelun ohessa Hämeenlinnan kouluissa on opeteltu selviytymisen mestareiksi. Miten asioista selvää ottava lapsiperhe on voinut edes harkita muuttoa kaupunkiin?

Tuskin kukaan koulukaupungiksi kutsutussa Hämeenlinnassa muistaa, mistä sisäilmaongelmien kierre kaupungin kouluissa alkoi. Se on jatkunut aivan liian pitkään, tuntuu päättymättömältä ja kattavuudessaan käsittämättömältä.

Kaupunki on onnistunut sössimään kiinteistöjensä ylläpidon tavalla, joka hakee vertaistaan. Sen seurauksena ongelmat ovat kaatuneet päälle rytinällä.

Osa kouluista odottaa tyhjillään aikaa parempaa, kuten perinteikkään Lyseon kunnianarvoisa vanha päärakennus, joka on osa suomalaista kouluhistoriaa.

Väliaikaisjärjestely on seurannut toistaan

Kun kaikkia kouluja ja osin myös päiväkoteja ei ole voinut rakentaa samaan aikaan uudelleen, on kurjuuteen haettu korjausta pala kerrallaan. Tavallisella kaupunkilaisella ei ole ollut mitään mahdollisuuksia pysyä palapelin perässä, lieneekö edes koululaisten vanhemmilla? Väliaikaisjärjestely on seurannut toistaan.

Valitettavasti palanen on tarkoittanut ja tarkoittaa ihan konkreettisesti myös palasta eli modernisti moduuliksi kutsuttua parakkia.

Väistötilan pitää olla kaikissa tapauksissa väliaikainen hätäratkaisu. Hämeenlinnan Hätilänmäellä kaikkiaan noin 3,3 miljoonaa euroa maksamaan tulleet parakit ehtivät viettää vuoden lopulla peräti kymmenvuotisjuhliaan. Se ei ole kenellekään kunniaksi.

Tuomelan koulun ja Hämeenlinnan yhteiskoulun eli Hykin vaiheet ovat oma lukunsa kaupungin ponnistelussa pois koulukurjuudestaan.

Tuomelasta ponkaistiin aikoinaan pikavauhtia väistötiloihin, ja kun viereisen Hykin kohtalo alkoi sinetöityä, joutuivat yläkoululaiset tavattoman pitkään – ja edelleen jatkuvaan – evakkoon. Se ei pääty vielä pitkään aikaan, vaan muuttaa vain suuntaansa.

Pitkästä aikaa paras uutinen

Uusia kouluja on toki saatu aikaan, ja pian Kaurialaan valmistuu taas yksi. Pitkästä aikaa paras Hämeenlinnan kouluja koskeva uutinen on kuitenkin tässä: Hykin purkaminen alkaa.

Kaupunki saa onneksi purkaa terveydelle vaaralliseksi koituneen koulunsa. Asemakaavasta tehty valitus jää vihdoin omaan arvottomuuteensa. Hätilässäkin on toivoa paremmasta ja voidaan vain ihmetellä, miten kaikissa käänteissä on sinnitelty.

Muun opiskelun ohessa Hämeenlinnan kouluissa on opeteltu selviytymisen mestareiksi.

Huolenpitoa tulevista koululaispolvista

Varsinaisesti ketään ei voi edes osoittaa syyttävällä sormella, koska samankaltainen on ollut tilanne kovin monessa muussakin suomalaisessa kunnassa ja kaupungissa. Puutteelliset rakennustavat ja huono kiinteistönhuolto ovat olleet maan tapa. Rakennuksilla on myös elinkaarensa.

Vähimmäisvaatimus onkin: pidetään nyt edes näistä kalliilla rahalla valmistuvista koulurakennuksista huolta. Se on samalla huolen pitämistä tulevista koululaispolvista.

Miltä tämä kaikki on näyttänyt ulospäin?

Miltä Hämeenlinnan sekava koulukurjuus on näyttänyt ulospäin? Voi vain kysyä, miten ikinä mikään asioista etukäteen tarkasti selvää ottava lapsiperhe on voinut edes harkita muuttoa kaupunkiin, jossa ei ole välttämättä mitään hajua siitä, mitä koulua missäkin käydään joko osittain kelvottomissa tai väliaikaisissa tiloissa.