Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erkki Tuomioja (sd.) vastaa mielipidekirjoitukseen: Suomen asemaa ei pidä arvioida paniikkitunnelmissa

Everstiluutnantti evp. Matti Kauppinen kirjoittaa lauantain lehdessä (HäSa 5.3.) kuulleensa minun “kiivasti vastustavan Nato-jäsenyyden hakemista”. En tiedä mistä hevosmiesten uutistoimistosta tämä on välitetty, sillä en tunnista tätä kantaa omakseni.

Olen vetänyt ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä puolustusselonteon valmisteluun osallistunutta parlamentaarista seurantaryhmää. Molempiin selontekoihin eduskunta viime vuonna antoi niihin yhtyvän yksimielisen vastauksen.

Hyökkäys Ukrainaan muutti tilanteen

Naton suhteen korostettiin, että Suomelle on tärkeätä pitää itsellään mahdollisuus oman etumme sitä edellyttäessä hakea Naton jäsenyyttä.

Sen jälkeen on Venäjän provosoimaton hyökkäys Ukrainaan tietenkin muuttanut turvallisuuspoliittista tilannetta koko Euroopassa.

Perusteellinen arvio toimenpiteistä

Vaikka en suinkaan jaa Matti Kauppisen varmaa näkemystä siitä, että Venäjä tulisi ratkaisemaan Itämeren tilanteen tahtonsa mukaan pyrkimällä ottamaan Etelä-Suomen haltuunsa, olen tietenkin sitä mieltä, että meidän on lopputulokseen vielä sitoutumatta tehtävä perusteellinen arvio siitä, millaisilla toimenpiteillä parhaiten vastaamme Suomen ja suomalaisten turvallisuustarpeeseen.

Tämä olen tuonut monin tavoin esiin niin Facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa kuin monissa televisio- ja radiokeskusteluissa.

Jos jotain, on minun ollut helppo tukea presidentti Sauli Niinistön rauhallista ja varovaista linjaa ja hänen kehotustaan pään pitämisestä kylmänä.

Erkki Tuomioja

kansanedustaja (sd.)

Helsinki