Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Miksi huikea maanpuolustuksellinen resurssimme on vajaakäytössä? – Myös naisille asevelvollisuus!

Asevelvollisuuslakimme (1438/2007) mukaan jokainen Suomen kansalainen (mies) on asevelvollinen sen vuoden alusta, jona hän täyttää 18 vuotta, sen vuoden loppuun, jona hän täyttää 60 vuotta.

Naisten yleinen asevelvollisuus tukisi maanpuolustustahtoamme – ovathan naiset asennekasvattajinakin enemmistönä opetuksen ja koulutuksen tehtävissä. Perustuslakimme (731/1999) mukaan ketään ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan sukupuolen mukaan.

Miesten kunto on vuosien saatossa huonontunut niin, että kyse on jo valikoivasta asevelvollisuudesta (Kaskeala 2019). Palveluksesta vapautetaan lähinnä terveydellisistä syistä.

Asenteetkin ovat pehmenneet. Vuonna 2020 siviilipalvelukseen haki ennätysmäärä. Nyt saapumiserämme vahvuus on noin 12 000 alokasta.

Eversti evp., nykyinen Hattulan kunnanjohtaja, Pekka Järvi totesi, että naisten asevelvollisuuden ei tulisi olla keino ”hyväksyä” suuria ja osin turhia keskeyttämisiä. ”Pitäisi voimakkaammin puuttua varusmiespalveluksen keskeyttämisen syihin”, hän arvioi.

Suomalaiset elävät pidempään ja terveempinä

Pääosa suomalaisista elää terveenä yhä pidempään. He voivat olla työelämässä jopa 68-vuotiaiksi saakka ja sen jälkeenkin tapauskohtaisesti.

Pekka Järven mielestä yhteiskunnallisista syistä, ilman asevelvollisuuttakin, kutsuntojen ulottaminen naisiin voisi olla hyödyllinen.

HS-gallupin (tammi 2022, vastaajia 1003) mukaan noin 31 % kannatti asevelvollisuuden ulottamista myös naisiin. Kannattajia oli miehistä 36 % ja naisista 26 %. Silloin Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan ei juuri uskottu.

Vuonna 2021 vapaaehtoiseen asepalveluksen haki 1675 naista. Nyt jo yli 10000 naista on suorittanut asepalveluksen. Yhtäläisen asevelvollisuuden toteuduttua saapumiserän vahvuus nousisi noin 20000 alokkaaseen.

Naiset ovat menestyneet asepalveluksessa

Puolustusvoimien mukaan naiset ovat menestyneet asepalveluksessa erittäin hyvin, motivaatio on korkea ja johtajiksi koulutettavia heissä on suhteellisesti miehiä enemmän. Onpa nainen ollut kurssinsa priimuskin Reserviupseerikoulussa!

Opinnoissaan naiset menestyvät Suomessa keskimäärin miehiä paremmin. Oppimistulosten Pisa-vertailuissa Suomen 15-vuotiaat tytöt ovat olleet poikia parempia eri tehtäväalueilla tai ainakin yhtä hyviä. Naiset valmistuvat miehiä nopeammin esimerkiksi korkeakouluista. Aikuiskoulutuksen opiskelijoina naiset ovat enemmistönä. Johtajiksi heistä valikoituu yhä useammat.

Selviydymme vahvalla puolustuskyvyllä, koko kansan maanpuolustustahdolla ja luotettavien kumppaneiden avulla. Ukrainan tapaus on avannut silmiä. Geopoliittinen sijaintimme on riski.

Yleisen asevelvollisuuden toteuduttua tulisi naisilla olla lasten synnytyksen ja pienten lasten hoidon valinnan ensisijaisuus. Lapsissahan on kansan ja maanpuolustuksen tulevaisuus.

Fyysisten erojen merkitys vähenee

Tätä kirjoitettaessa Venäjä ja Valko-Venäjä ovat hyökänneet Ukrainaan. Putin väläyttelee jopa ydinaseiden käyttöä. Ukrainassa siviilikohteetkaan eivät ole säästyneet pommituksilta.

Olisi naivia olettaa, ettei valtaan nouse enää koskaan hallitsijoita kuten Hitler, Stalin ja Mussolini tai tätä päivää eläen kuten Putin ja Lukašenka!

Nykyisten asejärjestelmien maailmassa sotilaiden fyysisten suorituskykyjen erojen merkitys vähenee, mutta kyberosaamisen ja henkisen suorituskyvyn merkitys lisääntyvät.

Miksi siis kysymys naisten asevelvollisuudesta ei ole noussut isoihin otsikoihin? Miksi näin epävakaassa maailmassa? Miksi näin arvaamattoman itänaapurimme pitkässä kyljessä?

Esko Korkeakoski

dosentti

Valkeakoski