Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronakoettelemus kuihtuu kohti kesää, mutta kertyneitä oppeja ei pidä hylätä

Koronapandemia on piinannut ihmiskuntaa jo reilut kaksi vuotta, mutta nyt vihdoin pandemia näyttää hellittävän.

Ukrainan sodan kauhut häivyttivät otsikoista koronapandemian, mutta virus on edelleen jatkanut myyräntyötään.

Omikronvariantin mellastuksen jälkeen ei ole aivan selvää kuvaa, kuinka laajalti virus on viime aikoina levinnyt ihmisistä toisiin. Koronavirustartuntalukemat ovat yhä korkeita.

Kevätaurinko näyttää valoa. Koronapandemia vaikuttaisi menettävän otettaan. Tautitilanteessa on silti isoja alueellisia eroja.

On vielä mahdollista, että korona nostaa toviksi rumaa päätään.

Kesäksi taitaa vidoin tapahtua paluu vanhaan normaaliin, mikä nostattaa kituuttaneen matkailu- ja tapahtuma-alan sekä lomamatkailun odotuksia myös Kanta-Hämeessä.

Ennen kaikkea vuorossa on sosiaalisten suhteiden elvytys.

Koronavirus vaikuttaa jäävän jatkossa kiertämään väestöä kausi-influenssan tapaan.

Suojaa antavat hyvä rokotuskattavuus ja aiemmat suuret tartuntamäärät. Varsinkin ärhäkimmät tautimuodot pysyvät rokotteella hallinnassa. Kuolleisuus on jäänyt nyt pieneksi.

Vaikka maskisuositus on poistumassa, ei kertyneitä oppeja pidä hylätä. Käsien pesu ja desinfiointi pitävät muutkin mikrobit pitkälti kurissa. Vähänkin toiskuntoisena pitää välttää lähikontakteja ja muistaa maski, jottei tartuttaisi muita.

Etätyöskentely on myös hyvä pitää työpaikkojen keinovalikoimissa.

Suurista sairastumismääristä ja uhreista huolimatta lääketiede on selviytynyt koronapandemiasta voittajana. Virustutkijoiden mukaan oli ollut vain ajan kysymys, milloin jokin virus yltää pandemiaksi asti. Koronarokotteet saatiin jättipanostuksilla markkinoille nopeasti.

Suomi kuuluu valtioihin, joissa pandemiasta on selvitty kohtuullisesti. Rajoituksissa ja avautumisissa on ollut epäonnistumisia, mutta kokonaissaldo jää kaikkiaan plussalle.

Vauraiden länsivaltioiden syntinä on mainittava se, että niillä oli tarjota rokotteita kaikelle kansalle useampia tehosteita, kun suuriväestöiset kehitysmaat jäivät auttamattomasti peränpitäjiksi.