Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huipputehtävissä yksikin kerta on jyrkästi liikaa

Vähäisestäkin peittelystä on lyhyt matka hiljaiseen hyväksyntään. Siksi pitää olla nollatoleranssi, eikä siihen päästä ilman rehellistä avoimuutta.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki valittiin merkittävään asemaansa isosta hakijajoukosta vuonna 2018. Maanantaina hän ilmoitti yhdessä olympiakomitean puheenjohtajan Jan Vapaavuoren kanssa, että Lehtimäki eroaa tehtävästään.

Lehtimäkeä ei erotettu, vaan: “Minun aloitteestani on yhdessä sovittu, että jätän työni välittömästi.”

Lehtimäki sai syksyllä kirjallinen varoituksen “naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käyttäytymisestä”. Maanantaina täsmentyi, että Lehtimäki on lähetellyt yöaikaisia viestejä kahdelle henkilölle.

Huippu-urheilujohtaja päätyi ainoaan ratkaisuun. Enää ei kysymys ole kuitenkaan vain siitä.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen ja puheenjohtajisto olivat tehneet Lehtimäen kanssa varoituksesta huolimatta juuri vuoteen 2024 ulottuvan jatkosopimuksen.

Varapuheenjohtajat eli Susanna Rahkamo ja Sari Multala olivat mukana painamassa Lehtimäen käytöstä villaisella.

Olympiakomitean hallitus ei tiennyt Lehtimäen varoituksesta. Olikin lähinnä ironista, että Lehtimäki kiitti valintansa jälkeen hallitusta.

Peittelystä on lyhyt matka hiljaiseen hyväksyntään. Siksi pitää olla nollatoleranssi, eikä siihen päästä ilman rehellistä avoimuutta.

Puheenjohtaja Jan Vapaavuori selittää Ylen haastattelussa noudattaneensa Suomen lainsäädäntöä. Se on silkkaa hurskastelua. Vapaavuori käänsi takkinsa niin vauhdikkaasti, ettei itsekään ehkä huomannut sitä. Vähän aikaisemmin Mika Lehtimäki oli tehtävässään ylivertainen, mutta maanantaina olikin jo kaikkien etujen mukaista, ettei hän jatka.

Koko varoitus ei ehkä olisi tullut julkisuuteen ilman Ylen urheilutoimituksen uutisointia (Yle 24.3.). Lehtimäki myönsi tuolloin tapauksen ja kertoi muuttaneensa käyttäytymistään. Hän sanoi, että “asia on sovittu ja loppuun käsitelty”.

Lehtimäki ei olisi voinut olla enempää väärässä. On vähintä, että asia on sovittu osapuolten kesken. Se ei palauta pätevän, mutta entiseksi siirtyvän urheilujohtaja Lehtimäen luottamusta. Sen voi hänen asemassaan menettää vain kerran.