Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Pääsy museoihin kuuluu myös turvapaikkaa hakeville – Hämeenlinna voisi tarjota museokäynnit kaikille kansainvälistä suojelua hakeville

Hämeenlinnan taidemuseo ja Hämeenlinnan kaupunginmuseon kohteet (Museo Skogster, Palanderin talo ja Sibeliuksen syntymäkoti) päästävät ukrainalaiset pakolaiset ilmaiseksi museoihinsa kevään 2022 aikana. Tämä on hyvä ja kannatettava asia.

Suomen perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä eikä ketään saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveystilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Millä hyväksyttävällä syyllä ukrainalaiset poikkeavat muista pakolaisista?

Ilmainen pääsy tilapäisen suojelun perusteella

Hämeenlinnan kaupunki perustelee ukrainalaisten eriarvoisuutta suhteessa muihin pakolaisiin sillä, että ukrainalaiset saavat ilmaisen pääsyn museoihin tilapäisen suojelun perusteella (Lähde: kaupunginmuseon ja taidemuseon verkkosivut).

Kaikki ukrainalaiset pakolaiset eivät hae tilapäistä suojelua, vaan osa heistä hakee turvapaikkaa. Ovatko ukrainalaiset turvapaikanhakijat siis vähempiarvoisia kuin tilapäistä suojelua hakevat ukrainalaiset?

Jos taas sekä ukrainalaiset tilapäistä suojelua hakevat että ukrainalaiset turvapaikanhakijat pääsevät ilmaiseksi museoihin, niin eikö silloin museoihin pidä päästää ilmaiseksi myös muut turvapaikanhakijat?

Keskustelua ei pidä viedä sivuraiteelle

Joku saattaa sanoa nyt, että sittenhän kenen tahansa suomalaisen pitäisi päästä kenen mistäkin syystä ilmaiseksi museoon. Tämä on keskustelun viemistä sivuraiteille.

Osa suomalaisistakin saa ilmaiseksi tai alennetulla hinnalla jotain, mitä toinen ei saa. Esimerkiksi toimeentulotuen asiakkuutta, tulotasoa, terveysperustetta ja opiskelijuutta voidaan käyttää perusteena asiakasmaksujen ja sisäänpääsymaksujen alentamiseksi tai poistamiseksi kunnan palveluissa.

Eriarvoinen kohtelu ei ole perusteltua

Pakolaisten eriarvoinen kohtelu ei ole perusteltua. Miltä sinusta tuntuisi, jos joutuisit pakenemaan sotaa toiseen maahan ja huomaisit, että sinua kohdellaan eriarvoisesti kuin jostakin toisesta maasta paennutta, sen perusteella, mistä maasta olet paennut?

Jos eriarvoinen kohtelu alkuperän perusteella hyväksytään, niin millä muulla perustuslain vastaisella argumentilla eriarvoinen kohtelu halutaan hyväksyä? Uskonnolla, vakaumuksella vai kielellä? Vai jollakin muulla perusteella? Eriarvoinen kohtelu johtaa rakenteelliseen syrjintään.

Nyt puhutaan kuitenkin pakolaisista, eikä suomalaisista, ja nyt puhutaan pakolaisten yhdenvertaisesta pääsystä kunnan palveluihin.

Miten Hämeenlinnan kaupunki aikoo taata kansainvälistä suojelua eli niin tilapäistä suojelua kuin turvapaikkaa hakevien yhdenvertaisen kohtelun?

Sisäänpääsy kaikille kansainvälistä suojelua hakeville

Ratkaisu on todella yksinkertaisen helppo: Hämeenlinnan kaupunki voi tarjota kaikille kansainvälistä suojelua hakeville maksuttoman sisäänpääsyn museoihin.

Se voidaan toteuttaa edellyttämällä pakolaistaustaisia esittämään sisäänpääsyn yhteydessä vastaanottokeskuksen id-kortti, joka on jokaisella vastaanottokeskukseen rekisteröityneellä pakolaisella.

On erittäin hienoa, että ukrainalaisille tilapäistä suojelua hakevalle myönnetään ilmainen pääsy museoihin. Tämän lisäksi ilmainen pääsy tulisi taata myös turvapaikkaa hakeville ukrainalaisille ja muille turvapaikanhakijoille.

Tiina Hofström

VTM

Hämeenlinna