Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Köyhyys väijyy monen lapsiperheen ovensuussa – Hintojen nousu iskee eritoten pienituloisiin lapsiperheisiin

Monet lapsiperheet kituuttavat Suodessa edelleen köyhyysrajan tuntumassa vanhempien työssäkäynnistä huolimatta.

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla varoittaa synkistä näkymistä. Hintojen nousu voi ajaa lapsiperheitä talousahdinkoon.

Säätiön selvityksen mukaan peräti 13 000 lasta on vaarassa pudota köyhyyteen Suomessa ruuan ja polttoaineen hintojen noustessa kymmenyksellä.

Pelko köyhyyden kasvusta on Ukrainan sodan ja sen vastatoimien vuoksi hyvin ajankohtainen ja todellinen, sillä hinnat ovat nyt nousseet ja inflaatio laukannut huolestuttavasti.

Asiantuntijat ovat ennakoineet ennätyksellistä 10 prosentin nousua ruoan hintoihin kuluvana vuonna. Energian hinta nousi maaliskuussa euroalueessa lähes puolella vuoden takaisesta.

Hintojen nousu iskee eritoten pienituloisiin lapsiperheisiin, jotka käyttävät ison osan tuloistaan elintarvikkeisiin, asumiseen ja energiaan.

Jos tulot eivät kasva, perheissä on säästettävä kulutuksesta, mikä vaikeuttaa lapsen arkea ja heikentää hyvinvointia.

Arveluttavin vaihtoehto kotitaloudelle on joutua turvautumaan lainanottoon, mikä voi hyvinkin johtaa velkaongelmiin.

Sosiaaliturvan ripeät indeksikorotukset ovat enemmän kuin tarpeen hintojen noustessa. Hallitus päättikin kehysriihessään toteuttaa elinkustannusten nousua vastaavan indeksikorotuksen sosiaalietuuksiin tämän vuoden aikana, viimeistään 1.8. mennessä.

Köyhyys kolkuttaa kuitenkin niiden minimirajalla elävien lapsiperheiden ovelle, jotka eivät tulorajojen vuoksi saa indeksiin sidottuja etuuksia.

Tarvitaan oikein suunnattua nopeaa tukea.

Lapsiperheköyhyyden pysyvyys kertoo siitä, ettei ilmiön syihin ja kehityksen kiihdyttäjiin ei ole onnistuttu riittävästi pureutumaan.

Varhainen tuki on tehokkain keino puuttua lapsiperheiden köyhyyteen ajautumiseen.

Lapsiperheköyhyys vaatii myös työmarkkinoiden kehittämistä perheystävällisiksi. Esimerkiksi perhevapailta siirtyminen työelämään pitäisi olla sujuvampaa.

Lapsuusajan köyhyydestä voi koitua aikanaan kallis lasku yhteiskunnalle, jos köyhyys johtaa nuorten syrjäytymiseen opiskelusta, työelämästä ja yhteiskunnasta.