Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lyhyesti lukijoilta: Pyöräilyhölmöily kasvaa taas Hämeenlinnassa – Kuka korvaa persaukisten aiheuttamat vahingot?

Muita: Kaupungin menneisyys pitää ottaa haltuun palvelemaan tulevaisuuden kehitystä.

Tuo pyöräilyhölmöily kasvaa taas Hämeenlinnassa. Mielessäni on muutama kysymys joihin toivon vastauksia viisaammilta: 1. ) Kun nuo pyöräilijät ovat taas vallanneet jalkakäytävät ja mukaan tunkee satoja potkulautoja, niin mihin ne jalankulkijat osoitetaan? 2.) Pyöräilijöillä ja lautailijoilla ei ole liikennevakuutuksia. Kuka korvaa esimerkiksi jalankulkijoille sattuneet törmäilyt? Persaukisilta pyöräilijöiltä ja lautailijoilta korvauksia ei varmaan saa. 3.) Riittääkö poliisilla ja oikeuslaitoksella voimavaroja sekä intoa selvitellä jalkakäytävillä tapahtuvia törmäilyjä?

Tavallinen tallaaja

Historia on “erityisen tärkeä tieteenala”, korostettiin artikkelissa, jossa keskityttiin Hämeenlinnan historiaan (HäSa 20.4.). Hämeenlinnan johdolla, myös asukkailla, tulee kaupungin menneisyys olla hallussa palvelemaan tulevaisuuden kehitystä ja elinvoimaa. Kaupungin historiasta voidaan paljon ammentaa. Kaupungin koulutoimenkin on panostettava tähän suhteellisen paljon. Kaupungin historiallinen maine kantaa ja kannustaa.

Uuteen kasvuun!

Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle haki johtajaksi (HäSa 19.4.) vain kaksi johtajaa (2/24 hakijaa) yksityiseltä sektorilta. Nyt tarvittaisiin kunnon saneeraajaa, koska rahoitus ilmeisesti vähenee (HäSa 21.4.) sekä kulut ja riskit kasvavat (Assi, HäSa 3.4.) ennen kuin päästään edes alkuun.

Rafael Hellsten, Liike Nyt

Pääsiäiskortti postitettiin 7.4 Janakkalasta Hämeenlinnaan. Perillä vastaanottajalla se oli 20.4.

Missä mättää?

Sepelvaltimotauti kehittyy yleisimmin, kun kolesterolia kertyy sepelvaltimoiden seinämiin ahtauttaen suonia ja näin sydämen verenkiertoa. Sepelvaltimot ovat sydämen valtimoverisuonia. Tunnekuohut, sydäntautinen lähisuku ja stressit pahentavat sydänoireita aivan yhtä paljon kuin väärät ruokatottumukset tai ylipaino. Sairasta sukua ei voi muuttaa, mutta omaa tomumajaa voi uskoa ja kuunnella. Kiitos toimittaja Saila Karpiola (HäSa 21.4.) kyllä ihminen saa olla väsynyt ja sanoa sen ääneen.

Iskä

Karanojalle on tähän asti voinut helposti ja siedettävään hintaan viedä romut, jotka eivät mene normiroskien mukana. Vaan ei enää, kun perusmaksun itsekehun lisäksi on Kiertokapula muuttanut itse kuljetetun jätteen maksua 200 litran jätesäkkiperustaiseksi ja nostanut siinä yhteydessä hintaa selvästi. Oikeasti, kuka ihmeessä lähtee omalla autolla viemään Karanojalle 200 litran jätesäkkiä, siinä on samalla perärontti tai peräkärry täynnä. Ilman säkkejä. Kassalla peräkärryn sisältö sitten ihmeellisesti muuttuu 200 litran jätesäkeiksi; nojatuoli on yksi ja sohva kaksi säkkiä. Eikä mene järkeen sekään, että itse kuljetettu jätesäkki on kalliimpi kuin pihasta tyhjennetty isompi jäteastia. Jälleen yksi hinnannousu tietty harmittaa, mutta päättäjienkin kannattaisi muistaa, miksi itse kuljetetun jätteen hinta kannattaa pitää matalana: ei päädy romut metsäteiden varsiin.

Lede

Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalueilla siirryttiin vuodenvaihteessa tilavuusperusteiseen hinnoitteluun. Jätteen hinta ja tilavuus määritellään kuutiomittojen kautta. Jotta tilavuudesta voidaan antaa asiakkaille konkreettisia esimerkkejä, on otettu käyttöön tuo jätesäkki-esimerkki. Jätteitä ei silti tarvitse pakata säkkeihin. Kuutioon (1 000 litraa) mahtuu viisi 200 litran täyteen pakattua jätesäkkiä. Esimerkiksi noja- tai TV-tuoli on 200 litraa (kustannus 10 euroa), kahden istuttava sohva 400 litraa (20 euroa). Aiemmassakin hinnoittelumallissa huonekalujen kustannukset olivat samaa luokkaa. Toki silloin mahdollisesti joutui maksamaan painavasta kovapuisesta tai metallirunkoisesta sohvasta vielä enemmän. Kotitalouksien jäteastiaan (240 l) laitettava jäte on erilliskerättyä yhdyskuntajätettä, eli se ei ole sama asia kuin vastaanottoon vietävä sekalainen jäte. Yhdyskuntajäte menee suoraan energiahyödynnettäväksi, mutta alueelle toimitettu sekalainen jäte vielä lajitellaan ja erotellaan moneen kertaan, joten sen käsittelykulut ovat sen vuoksi kalliimmat.

Piia Kokko

viestintäpäällikkö, Kiertokapula