Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Vastaus kirjoitukseen "Nato-jäsenyys ei edistä rauhaa" – Venäjän retoriikasta tuttu argumentti!

Mediassa on puhuttu paljon hybridivaikuttamisesta ja Venäjän Suomeen kohdistaman erilaisen mielipidevaikuttamisen kiihtymisestä.

On myös puhuttu erilaisista vaikuttamisen keinoista ja mistä tunnusmerkeistä vaikuttamisen tunnistaa.

Hattulalaisen Altti Lagstedtin mielipidekirjoitus “Nato-jäsenyys ei edistä rauhaa” (HäSa 22.4.) on kuin oppikirjaesimerkki kuvatunlaisesta vaikuttamisesta.

Päätöksiä ei tehdä vain hetken mielijohteesta

Kirjoituksessa kyseenalaistetaan Suomen parlamentaarisen päätöksentekomekanismin toiminta vihjaamalla, että turvallisuuspoliittisia päätöksiä tehtäisiin vain hetken mielijohteesta pohjautuen ainoastaan, kirjoittajan mielestä, keinotekoisesti luotuihin uhkakuviin.

Todellisuudessa Nato-keskustelua on käyty ja analyysejä tehty maassamme jo vuosia. Todellisuudessa itänaapurimme on hyökännyt jo vuosia ja hyökkää edelleen esimerkiksi kyberympäristössä testaten kriittisen infrastruktuurin haavoittuvuuksia.

Yksi sotilaallisen vaikuttamisen ulottuvuuksista

Kyberympäristö on yhtä lailla määritelty sotilaallisen vaikuttamisen ulottuvuudeksi kuten esimerkiksi maa-, ilma- ja merialue. Esimerkkejä on toki muitakin ilmatilanloukkauksista GPS-häirintään.

Kirjoituksessa myös mustavalkoistetaan turvallisuuspoliittista tilannetta ja mustamaalataan Nato-kumppaneita – Suomen vakiintuneita kauppapoliittisia kumppaneita.

Tuttu argumentti Venäjän retoriikasta

Lagstedt esittää, että Nato ei ole Suomelle sopiva viiteryhmä, koska jokin Natoon kuuluva maa on aikaisemmin syyllistynyt sotatoimiin tai Nato-maat eivät ole tuominneet kaikkia maailman sotatoimia tai boikotoineet saudiöljyä.

Tämä on tuttu argumentti Venäjän hallinnon retoriikasta. Venäjähän perustelee omia hyökkäystoimiaan muun muassa sillä, että onhan Yhdysvallatkin hyökännyt Irakiin.

On aivan totta, että useiden maiden historiasta löytyy epäkohtia ja suurvaltapolitiikassa pelataan aina kaksilla korteilla. Maailmanpolitiikan asiat nimenomaan eivät ole mustavalkoisia.

Tämä ei kuitenkaan vähennä Naton nykyistä ja tulevaa merkitystä Suomelle, eli viidennen artiklan tuomia turvatakuita.

Naton aiheuttamat kustannukset ja hyödyt

Kolmanneksi kirjoituksessa pyritään hämärtämään Naton aiheuttamia kustannuksia ja hyötyjä. Verrataan tunnetasolla Nato-liittoutumisen kustannuksia koulutuksen ja terveydenhuollon kustannuksiin.

Tosielämässä koulutus ja terveydenhuolto ovat yhä olemassa, vaikka vaikeiden aikojen takia puolustukseen jouduttaisiin panostamaan aiempaa enemmän. Painotukset näiden välillä tehdään valtion budjetissa, eikä huutoäänestyksessä lehtien palstoilla.

Informaatiovaikuttamista tai ei, tahallista tai tahatonta…

Erityisesti Venäjän informaatiovaikuttamisen perustyökalupakkiin kuuluvat asioiden polarisoiminen, mustamaalaaminen, asioiden vähättely, vaihtoehtoisten totuuksien ujuttaminen sekä erilaisten vaikuttaja-agenttien käyttäminen, jotka tietäen tai tietämättään toistavat haluttua sanomaa kohdeyleisölle.

Informaatiovaikuttamista tai ei, tahallista tai tahatonta, jokaisen lukijan tulee pyrkiä tulkitsemaan lukemaansa objektiivisista lähtökohdista.

Juha-Matti Snicker

Hämeenlinna