Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmastonmuutosta ei torjuta jalka jarrulla vaan tarvitaan investointeja uuteen teknologiaan

Mitä Suomen kannattaa tehdä, kun ilmastonmuutos tekee tuloaan? Parempi sopeutua etukäteen kuin odottaa muita.

Ilmastotoimien arvostelijat toitottavat, että Suomi sahaa kiireisellä ilmastotyöllä omaa oksaansa ja pudottaa kansalaiset ahdinkoon. Ei kuulemma pitäisi höntyillä, kun ilmastonmuutos ei pienen Suomen panoksesta välitä.

Tutkijat kertovat toista. Varautuminen ja sopeutuminen ennakolta kannattavat – jahkailuun verrattuna.

Valtioneuvoston tilaaman tutkimuksen mukaan sopeutuminen ennakolta ilmastonmuutokseen maksaa, mutta tappiot ovat pitkällä aikaa miljardeja pienemmät kuin jos ei reagoida etukäteen.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomen kansantalouteen arvioidaan lievästi negatiivisiksi ainakin vuoteen 2070 asti. Miinusmerkit vain pitenevät, jos ennalta ei tehdä mitään.

Olosuhteiden pysyvä muutos hiillostaa eritoten maa- ja metsätaloutta. Vielä pahemmin maa- ja metsätalous kärsii, jos vieraslajit, taudit ja tuholaiset pääsevät mellastamaan.

Arvion mukaan metsäsektoriin keskittyneet alueet voivat kärsiä ilmastonmuutoksesta muita enemmän. Monipuolinen toimialarakenne helpottaa sopeutumista ilmastonmuutokseen ja sen aiheuttamiin menetyksiin.

Fossiiliset polttoaineet ovat nyt syntilistalla paitsi ilmastonmuutoksen vuoksi myös siksi, että niitä tuodaan Suomeen etenkin Venäjältä.

Uuden GTK-vetoisen tutkimuksen mukaan Suomen teollinen tuotanto voi jatkaa ilman fossiilisia polttoaineita, mutta se ei käy helposti.

Jotta kaikki fossiiliset polttoaineet voidaan vaiheittain korvata, Suomeen tarvitaan suuri määrä uutta teollista infrastruktuuria

Esitetyt skenaariot vaativat nykyisen metsäteollisuuden supistamista, jotta biomassaa voidaan kerätä lisää energiatarpeisiin. Lisäksi tarvitaan isosti uusia tuulipuistoja, energian varastointia, maalämpöä tai vedyntuotantoa.

Ilmastonmuutosta ei torjuta jalka jarrulla, vaan tarvitaan teknologiainvestointeja.

Ilmastotyötä on tehtävä kautta Suomen entistä näkyvämmäksi. Esimeriksi vasta julkistettu Hämeen ilmastovahti tehostaa maakunnallista ilmastotyötä ja osoittaa tietä tulevaisuuteen kokoamalla yhteen eri organisaatioiden ilmasto-, kiertotalous- ja ympäristötoimet.