Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kerran vielä keväistä kiekkohuumaa – Leijonat on olympiavoittajana ehdoton suosikki

Monen riemun – ja myös pettymyksen – kautta on tultu siihen, että Suomessa järjestetään MM-kisat, joissa kotijoukkue pelaa aivan eri asetelmissa kuin aiemmin.

Jääkiekossa mikään ei ole liian paljon, ei ainakaan, jos asiaa kysytään lajin intohimoisilta ystäviltä, ja heitähän on paljon.

Pekingissä historialliseen olympiakultaan yltäneet Leijonat vetää kerran vielä päättyvällä kaudella puoleensa suuren suomalaisen jääkiekkoyleisön huomion. Lajin MM-kisat alkavat perjantaina ja päättyvät Tampereella 29. toukokuutta pelattavaan loppuotteluun.

Onko olympiatalvina järkeä pelata jääkiekon maailmanmestaruudesta? Kyllä on.

MM-lätkää on Suomessakin pelattu jo joitakin kertoja aikaisemminkin, mutta tapahtuman inflaatiosta ei ole tietoakaan.

Etenkin Tampereelle herkku on peräti harvinaista. “Kaikkien aikojen jääkiekkokevät” jatkuu kaupungissa arvoisellaan tavalla. Tampere voi aiheesta ylpeillä uudella Areenallaan, jossa pelataan kaikki Leijonien ottelut.

Edellisen kerran kisat on kirjattu tamperelaisiin nimiin lähes 60 vuotta sitten eli vuonna 1965. Näyttämönä oli lajin tuolloin upouusi kehto, Hakametsän jäähalli. Se oli vielä suuren suomalaisen jääkiekkotarinan rakentamisen aikaa. Saaliina MM-kisoista oli se pitkät vuodet tuskallisen tuttu neljäs sija.

Monen riemun – ja myös pettymyksien – kautta on tultu siihen, että Suomessa järjestetään jääkiekon MM-kisat, joiden ehdoton ennakkosuosikki on kotijoukkue Leijonat.

Tappiot kisojen alla eivät anna aihetta huoleen. Tosipaikassa ja turnauksessa mestarivalmentaja Jukka Jalosen luotsaama Leijonat pelaa aivan eri asetelmissa. Ensi perjantaina Suomen avausvastustajaksi asettautuu urheilumaa Norja.

Samaan aikaan pelataan Pohjois-Amerikassa jääkiekkoliiga NHL:n ratkaisuotteluita. Kuuluu asiaan, että niissä on merkittävää suomalaispanosta: huippupelaajia voi vielä tulla täydennykseksi Leijoniin.

Kun kisaisännyys on “vihdoin” taas Tampereella, on jo se suuri voitto suomalaisen jääkiekkojohtamisen legendalle, Kalervo Kummolalle, 76.

Jääkiekko on parasta katsomosta seurattuna. Tällä kertaa lippujen suureen kysyntään oli varauduttu hyvissä ajoin arpomalla lippujen osto-oikeuksia. Lippujen kovasta hinnasta huolimatta jo joulukuussa (Yle 2.12.2021) kerrottiin, että kaikki Tampereella pelattavat ottelut oli varattu loppuun “joitakin Vip-paketteja lukuun ottamatta”.

Kisoista on todennäköisesti tulossa myös taloudellinen menestys, mikä on mahdollista jääkiekon suurvallassa, Suomessa.

Suomen jääkiekkomenestys kertoo lajin saavuttamasta ykkösasemasta, urheilullisesta eteenpäinmenosta, joka perustuu joukkuepelin hallitseviin lahjakkaisiin urheilijoihin, mutta myös laajaan onnistumiseen valmennuksessa ja urheilujohtamisessa. Jääkiekkoilun ammattitaitoa tarvitaan kisajärjestelyissä, joiden vetovastuu on hämeenlinnalaisen Heikki Hietasen käsissä.

Yhden asian soisi jäävän alkavissa kisoissa sivurooliin. Venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita ei jäällä nähdä. Lisäksi Helsingin kisanäyttämö on pikakomennuksella Nordenskiöldinkadun perinteinen jäähalli, ei venäläisessä omistuksessa oleva autio areena Pasilassa.