Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä tekee koulupolusta turvallisen? – Eniten merkitystä on turvallisilla aikuisilla ja kavereilla

Soten myötä koulutus ja kulttuuri ovat yhä tärkeämpi osa kaupungin toimintaa. Keskiössä pitääkin olla, että koulut ja kouluverkko ovat kunnossa.

Koulukeskustelu käy kuumana Hämeenlinnassa.

Muutama vuosi sitten rakennettu Nummen yhtenäiskoulu on täpötäynnä, eivätkä tulevat ekaluokkalaiset mahdu sinne ensi syksynä. He aloittavatkin koulupolkunsa Voutilan vanhainkodista.

Vanhempien harmin ymmärtää. Lapsiperheissä mietitään asumista ja asuinpaikkaa usein koulujen mukaan. Moni haluaa asua mahdollisimman lähellä alakoulua, jotta arki sujuisi.

Asia harmittaa myös siksi, että vielä ei ole selvillä, järjestääkö kaupunki kuljetuksen Voutilaan vai pitääkö parin kilometrin matka taittaa itse.

Nummen yhtenäiskoulun tilanne ei ole mitenkään uusi. Lähes jokainen koululaissukupolvi on jossain päin kaupunkia joutunut käymään saman rumban, vaihtamaan rakennusta tai kulkemaan suunniteltua pidemmän matkan kouluun.

Myllymäen koululaiset ovat sijoitettuna Ahvenistolle, parin vuoden ajan myös kuutosluokkalaiset kävivät koulua Kaurialan yläkoulun puolella, koska kaikki eivät mahtuneet Myllymäkeen.

Tuomelassa ja Hämeenlinnan yhteiskoulussa on kokonainen sukupolvi, joka on käynyt 1.–9. luokat parakeissa.

Kun Tuomela pari vuotta sitten valmistui, eivät kaikki oppilaat mahtuneet sinne. Siinäkin oli ihmettelemistä kerrakseen ja harmi oli melkoinen.

Kaurialan yläkoulu on ollut evakossa jo vuosia Myllymäessä ja nyt kun uusi koulu valmistuu ensi jouluna, Myllymäen kampukselle siirtyvät Hämeenlinnan yhteiskoulun yläkoululaiset.

Ruununmyllyllä on kärsitty sisäilmaongelmista ja nyt koulun korjaaminen on keskeytetty, koska urakkatarjoukset olivat hillittömän hintaisia.

Nyt kannattaa iloita siitä, että yhtäkään koulua ei ole esitetty lakkautettavaksi.

Mistä turvallinen koulupolku sitten syntyy?

Rakennusta enemmän siihen vaikuttavat kaverit ja turvalliset aikuiset. Harvempi muistelee välttämättä koulurakennusta vaan opettajia, kavereita ja kaikenlaisia sattumuksia.

Se ei kuitenkaan vähennä vanhempien tuskaa, kun tilanne on päällä ja arkeen pitää löytää muutosten keskellä uusi rytmi ja opetella uusi koulumatka.