Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitajamitoitus ei muutu heti hoitajiksi – Miten rekrytoida hoitajia, jos heitä ei ole saatavilla?

Hallituksen kunnianhimoinen vaalilupaus vanhuspalveluiden hoitajamitoituksesta on jäämässä torsoksi.

Eduskunta hyväksyi suurella rummutuksella kaksi vuotta sitten lakimuutoksen, joka määritti tulevaksi henkilöstömitoitukseksi vähintään 0,7 työntekijää asiakasta kohden ympärivuorokautisessa vanhustenhoidossa.

Kun perustuslakivaliokunta puuttui velvoitteiden ja valtion lisärahoituksen eriparisuuteen, mitoitus määräytyi astumaan voimaan porrastetusti. Etappien kauniina tarkoituksena on ollut tehdä siirtymä joustavaksi ja helpommaksi toteuttaa.

Tämän vuoden alusta lukien vanhuspalveluissa on pitänyt olla vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden.

Täysimääräisesti hoitajamitoituksen pitäisi olla kunnossa ensi vuoden huhtikuuhun mennessä.

Niin pitäisi, mutta nyt tuokaan aikaraja ei näytä toteutuvan.

Eri yksiköissä on ollut vaikeuksia yltää määriteltyihin etappimitoituksiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos laskee, että lähes neljä yksikköä viidestä joutuu ensi keväänä tekemään lisärekrytointeja.

THL:n viimevuotisen selvityksen mukaan hoitokoteihin saatiin palkattua lisää lähinnä hoito- ja laitosapulaisia, jotka eivät tee varsinaista hoitotyötä.

Vanhuspalveluiden työntekijäpula ei ole hellittänyt. Päinvastoin, tänä kesänä on maan vanhuspalveluissa vaikea pula lomasijaisista. Hoitajaliittojen työtaistelu ei ole asetelmaa helpottanut.

Miten rekrytoida hoitajia, jos heitä ei ole saatavilla…

Hoitajamitoitus yhdistettynä henkilöstövajeeseen on tuottamassa paikoin karhunpalveluksen, jos tai kun yksiköitä joudutaan sulkemaan tai niiden paikkamääriä pienentämään.

Henkilöstömitoituksen siirtymäaika on osoittautunut liian kireäksi, kun hoiva-ala ei vedä opiskelijoita toivotusti ja samaan aikaan toisesta päästä jää tekijöitä eläkkeelle tai siirtyy toiselle alalle.

On harkinnan paikka, pitäisikö pattitilanteessa viivästyttää lopullisen 0,7:n mitoituksen voimaantuloa. Muutoin iso osa vanhuspalveluyksiköistä rikkoo mitoitukseltaan lakia.

Vanhustenhoidon pitkäaikaisiin ongelmiin ovat kuuluneet henkilöstön vähyys, suuri vaihtuvuus ja työn kuormittavuus. Kierre pitäisi saada vihdoin poikki.

Henkilöstömitoituksen päämäärä on mitä tavoiteltavin, mutta mitoituksesta ei ole sittenkään äkkiratkaisuksi. Lain kirjain ei heti muutu suoraan teoiksi eikä mitoitus hoitajiksi.