Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 18.6.2022: Luotettava uutinen ei ole itsestäänselvyys

Suomalaiset luottavat uutisiin enemmän kuin koskaan. Tieto käy ilmi keskiviikkona julkaistusta Uutismedia verkossa -raportista.

Raportin mukaan 75 prosenttia suomalaisista luottaa seuraamiinsa uutisiin ja 69 prosenttia uutisiin ylipäätään.

Useimmissa muissa maissa luottamus uutisiin on laskussa. Luotettavuudessa Suomi on raportin kärkimaa.

Erityisesti koronapandemia kiihdytti kiinnostusta uutisiin. Sen sijaan Ukrainan kriisi on näkynyt mediassa siten, että yhä useampi kertoo välttelevänsä uutisia esimerkiksi niihden ahdistavuuden takia.

Suomalaiselle medialle ja Hämeen Sanomien kaltaiselle maakuntalehdelle suomalaisten luottamus uutisia kohtaan on ilahduttava.

Luotettavan journalismin eteen tehdään töitä joka päivä: lähteitä ja faktoja tarkistetaan. Toimittajilla on myös vahva ammatillinen kulttuuri ja etiikka, jonka pohjana ovat muun muassa Journalistin ohjeet.

Lisäksi alalla vallitsee vahva itsesääntely Julkisen sanan neuvoston (JSN) kautta. Neuvosto ruotii ja tulkitsee hyvää journalistista tapaa ja sen toiminta on läpinäkyvää. Se edistää kansalaisten luottamusta.

Mediakentässä on käynnissä murros. Jokainen pystyy luomaan oman “mediansa” sosiaaliseen mediaan ja vaikuttamaan sitä kautta.

Iltapäivälehdet etsivät viime keväänä kesätoimittajikseen vaikuttajia. Rekrytointi on varsin harhaanjohtavaa ja luo epäluottamusta luotettavaa journalismia kohtaan. Toki toimittajien tekemä työ vaikuttaa, mutteivät työntekijät ole vaikuttajia.

Vastuullista journalismia tekevän median kannalta onkin hienoa, että uutisten lukijat ja käyttäjät eivät juurikaan kiinnitä huomiota siihen, kuka jutut on tehnyt.

Raportin mukaan suomalaisia kiinnostaa enemmän luotetut tiedotusvälineet kuin nimitoimittajat. 91 prosenttia kertoikin kiinnittävänsä huomiota uutismediaan ja lähteeseen etsiessään uutisia verkosta. Ainoastaan yhdeksän prosenttia vastaajista kertoi huomioivansa jutun tehneen toimittajan nimen.

Luotto uutisia kohtaan on luottamusta myös sananvapautta kohtaan.

Se näkyy myös medioissa eri ääninä ja monipuolisina aiheina. Ihmiset uskaltavat sanoa mielipiteensä myös julkisesti.

Sananvapaus onkin arvo, jonka vuoksi on taisteltava joka päivä.