Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Elokapinallakaan ei ole oikeutta rikkoa lakia – Sääntöjä noudattava ilmastoaktivismi on tervetullutta

Hämeen Sanomissa 15.6. nuori 18-vuotias aktivisti kertoi Elokapinan suoran toiminnan perusteista ja omasta roolistaan sen jäsenenä. Hän oli jo koululaisena liittynyt liikkeeseen. Vuosi sitten hän suoritti koulutuksen, jossa opetetaan kansalaistottelemattomuutta.

Nyt hän toimii häirintäyhdyshenkilönä ja koordinaattorina. Voidaan päätellä, että vielä alaikäisten lasten saaminen mukaan aktivistikoulutukseen on Elokapinalle tärkeää.

Elokapinaliikkeen toteuttamat mielenosoitukset rikkovat säännöllisesti niille luvassa asetetut rajat. Tietoista ja suunniteltua lakien rikkomista järjestö puolustelee heidän esittämiensä vaatimusten ylivoimaisella tärkeydellä ja vahvalla uskolla siihen, että heidän tapansa aiheuttaa yhteiskunnassa häiriötä on tehokas keino estää ilmastonmuutosta.

Elokapinaliike rikkoo lakeja järjestäytyneesti. Heidän väitteensä väkivallattomuudesta on kyseenalainen. Polliisi joutuu käyttämään voimakeinoja palauttaessaan järjestystä ja syynä on Elokapinan häiriköinti.

Käytännössä ei ole suurta eroa suljetaanko Mannerheimintie kadulla istumalla vai barrikadeilla. Järjestäytynyt organisaatio ja huolellisesti suunnitellut lakeja rikkovat toiminnat muistuttavat järjestäytynyttä rikollisuutta.

On väärä käsitys, että vahva vakaumus oman asian tärkeydestä oikeuttaa lakien rikkomiseen. Demokratiassa huonot lait on korjattava vaaleilla valitun eduskunnan toimesta. Laeista riippumaton suora toiminta ja oman käden oikeudet ovat epädemokraattisia menettelytapoja.

Kapina ja vallankumous voivat olla oikeutettuja kohdistuessaan mädäntyneisiin sortohallituksiin. Suomalainen demokratia ei kuulu tähän ryhmään.

Ilmakehä on maapallon yhteinen. Suomessa on vajaa yksi promille maailman asukkaista. Suomi tekee koko ajan erittäin hyvää ilmastopolitiikkaa emmekä ole millään mittarilla jälkijunassa verrattuna meitä merkittävämpiin ilmastokaasujen päästäjiin.

Emme tarvitse Elokapinan tapaista lakeja rikkovaa häiriökäyttäytyjää. Lakeja ja järjestyssääntöjä noudattava ilmastoaktivismi on tervetullutta.

Veikko T. Mäkelä

Hämeenlinna