Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Eikö ennen tehtykään elinvoimatyötä?

On aika perustaa tai yrittää perustaa uusi lautakunta ja uusi johtaja kaupungin organisaatioon. Se uhkaakin keventyä jonkin verran, kun hyvinvointialueet aloittavat. On aivan luonnollista, ettei kuntaorganisaatiota päästetä kuihtumaan – oli tekemistä tai ei.

Elinvoimatyö ei ole sitä Sarin ja Markun ekosysteemimantraa. Eikös se ole sitä, että toimitaan niin, että kaupunkiin tulisi tasaisesti eri-ikäisiä ihmisiä, kaikenkokoisia yrityksiä eikä nuoriso pakenisi muualle aivan suurin joukoin? Eikö sitä ennen tehtykään, kun ei ollut lautakuntaa eikä elinvoimajohtajaa? Ei ainakaan tuloksia ole esitetty. Ainoa, mikä näkyy on, että muutenkin tasaisena muuttovirtana tulevia parempituloisia eläkeläisiä yritetään kalastella hienommalla uusrakentamisella ja mökkikiinteistöjä vakinaistamalla.

Valtion tasolla poliitikon ratkaisu joka ongelmaan tai kehittämiseen on, että säädetäänpä laki tai korjataan vanhoja lakeja; kunnissa ja alueilla perustetaan aina virka ja/tai lautakunta tai jaosto ja siten ratkaistaan kaikki asiat.

Uusia lakeja laadittaessa sentään ainakin muodon vuoksi kysytään lausuntoja sen vaikutuksista eri lobbareilta ja vakioprofessoreilta. Kuntien ja maakuntien hallinnot tekevät ilman varsinaisia asiantuntijoita ratkaisunsa valtuutettujen toimiessa yleensä vain päältäkatsojina, kun kompetenssi ei riitä muuhun.

Mitä hyötyä on uudesta lautakunnasta, jos siinä istuvat ne samat kasvot, jotka ovat lukuisissa muissakin lautakunnissa ja tekevät lähinnä nollatuloksia? Myöskään ei ole mitään hyötyä uudesta elinvoimajohtajasta, jos se on vaikkapa jonkun Markun uudelleenkierrätystä. Jokaisen pitäisi olla kaupunkinsa kehittäjä ja puolestapuhuja ilman monimutkaista (uus)organisaatiotakin.

Rafael Hellsten

Liike Nyt