Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 21.6.2022: Palkat puhuttavat ­- Kenestä uusi Leskinen?

Hyvinvointialueen toimialajohtajat valittiin maanantaina. Rekrytointikeskusteluja käytiin kevään aikana 19 ehdokkaan kanssa, joista 15 kutsuttiin jatkoarviointeihin.

Näistä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen valittiin viime viikolla Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtajaksi.

Oma Hämeen hyvinvointialueelle on menetys, että Leskinen lähtee Etelä-Karjalaan.

Leskinen on ollut sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärinä pidetty. Hän eteni mutkan kautta myös loppusuoralle paikallisen hyvinvointialueen johtajan haussa, mutta valituksi tuli Olli Naukkarinen.

Toiveissa olikin, että Leskisestä olisi tullut toimialajohtaja ja näin muualta tulevan Naukkarisen työpari. Maanantaina aluevaltuusto valitsi Leskisen toimialajohtajaksi. Leskinen kertoi heti tuoreeltaan aikovansa ilmoittaa hyvinvointialueelle, ettei ole käytettävissä toimialajohtajan hommaan.

Nyt pitäisikin poliitikkojen ja Naukkarisen vedellä oikeista naruista, mutta tuskin Leskinen päätöstään muuttaa.

Oma Hämeen hyvinvointialueen toimialajohtajien palkat on myös julkistettu. Ne ovat 11 700-7000. Pienin palkka on pelastusjohtajalla.

Hyvinvointialueilla maksetaan hyvin samankaltaisia palkkoja samankokoisten hyvinvointialueiden kesken.

Puhetta se silti aina aiheuttaa. Viimeksi kohu nousi hyvinvointialueiden johtajien palkoista, kun ensimmäinen hyvinvointialuejohtaja valittiin yhdelle maan isoimmista alueista, Pohjois-Pohjanmaalle. Hänen palkkansa kerrottiin olevan 17 400 euroa. Hyvä palkkataso aiheutti myös sen, että hyvinvointialueiden johtajien paikat kiinnostivat alan ammattilaisia. Palkka onkin kannustin.

Palkoista keskustellessa kannattaa muistaa, että hyvinvointialueen johtajalla on isompi pesti hoidettavanaan kuin esimerkiksi sairaanhoitopiirin johtajalla on ollut. Myös hyvinvointialueet ovat alueidensa suurimpia työnantajia. Johtajapalkat myös toimialajohtajilla ovatkin suhteessa alaisten ja vastuun määrään.

Palkat kiinnostavat kansalaisia ja on hyvä, että palkkoja avataan ja niistä keskustellaan. Edelleen kuitenkin esimerkiksi hyvinvointalueen johtajien palkat ovat huomattavasti pienemmät kuin yksityisen terveyssektorin liksat.