Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Kolmenkeskisyys maakunnan voimavarana

Antti Leinikka kirjoittaa (HäSa 17.6.) osuvasti maakunnan hengestä. Ajatus hyvinvointialue Oma Hämeen mahdollisuudesta lisätä maakuntamme ja sen asukkaiden yhtenäisyyttä on tärkeä.

Strategisissa pohdinnoissa kolminapaisuudesta puhumisen lopettamisesta oltaneen yksituumaisia yli alue- ja puoluerajojen. Mielestäni maakuntamme omaleimaisuudesta, kuten kolmesta seutukunnasta, pitää silti pitää visusti kiinni. Voisiko kolmenkeskisyys tulla apuun?

Maailmanjärjestykset erottaa maakuntien tilanteista usein vain mittakaavaero. Moninapaista maailmanjärjestystä kuvataan luonteeltaan konfliktiherkäksi ja epävakaaksi. Muun muassa Olli Rehn käsittelee moninapaisuutta ja monenkeskisyyttä uusimmassa kirjassaan Onnellisten tasavalta. Siinäpä suositeltava kesälukemisto kaikille.

Maakunnan mittakaavassa pohdin, voisiko tavoitteellinen ja yhteisesti julkilausuttu monenkeskisyys, Kanta-Hämeen osalta siis kolmenkeskisyys, lisätä entisestään maakuntamme sisäistä luottamusta, vakautta ja voimavaroja.

Instituutioiden toimeenpaneva rooli on monenkeskisyydessä avainasemassa. Oma Häme voi todella olla Kanta-Hämeen kolmenkeskisyyttä lisäävä taho toteutettaessa sote- ja pelastuksen perustehtävää. Hyvinvointialue ja aluevaltuusto ovat jo nyt lisänneet seutumme kolmenkeskistä vuoropuhelua ja päätöksentekoa. Hyvä niin.

Avoimuus valmistelussa ja päätöksenteossa synnyttää luottamusta. Perustelujen esittäminen ja keskustelun käyminen vaikeistakin päätöksistä, väestö-, yksilö- ja aluetasolla, lisää asioiden hyväksyttävyyttä. Myös eri mieltä saa ja pitääkin olla tarvittaessa. Oman navan ympärille käpertyminen voidaan välttää tuomalla esiin eriävät näkemykset avoimesti yhteisillä areenoilla.

Korostan, että kolmenkeskisyyden valjastamisessa maakuntamme voimavaraksi, on tärkeintä yhdenvertaisuus ja luotettavuus yhteisten instituutioiden, kuten Oma Hämeen toiminnassa jokaisen seutukunnan näkökulmasta. Hyvinvointialueen osalta luottamushenkilöiden kunniatehtävä on edustaa koko maakunnan väestöä, mielellään monenkeskisesti.

Kristiina Ruuskanen

aluevaltuuston varajäsen, ja lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen (kesk.), Hämeenlinna