Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pysäköintikuri pitää turvata

Keskustelu – suoranainen kiistely – yksityisestä pysäköinninvalvonnasta ja parkkisakkobisneksestä sai uutta väriä. Oikeusministeriön työryhmä kirjoitti lakiluonnoksen, joka rukkaisi toteutuessaan pysäköintiä uuteen uskoon.

Ensimmäisten tulkintojen mukaan yksityinen parkkibisnes olisi tiensä päässä. Tästä ei ole kysymys, ministeriö haluaa rajata firmojen oikeuksia, selkiyttää pelisääntöjä, mitä päämäärää tuskin kukaan vastustaa.

Esityksen mukaan yksityinen valvonta olisi edelleen mahdollista, kuitenkin vain julkista valtaa käyttävien viranomaisten apuna. Parkkivalvonnasta tulisi myös luvanvaraista.

Ajatus viranomaisten ja yksityisen puolen yhteistyöstä on kestävä. Se on myös pakon sanelemaa, sillä julkinen valta – kuntien pysäköinninvalvojat ja poliisi – ei pysty huolehtimaan pysäköintikurista esimerkiksi taloyhtiöiden pihoissa.

Parkkifirman valvoja voisi ottaa väärin pysäköidystä ajoneuvosta valokuvan. Viranomaisen asia olisi sen perusteella ratkaista, antaako pysäköinti aihetta sakkoon, huomautukseen vai vapauttavaan päätökseen.

Pysäköintikuri tuskin on tällä mallilla löystymässä, sillä kunnat tai valtio saisi sakosta kertyvät eurot. Sakoista päättävillä viranomaisilla ei näin olisi mitään intoa jättää sakkoja kirjoittamatta.

Yksityisestä parkkivalvonnasta kimpaantuneiden on turha toivoa parempia aikoja.

Oikeusministeriö hakee tietä ulos myös lainopillisesta kiistasta, jossa ovat vastakkain eduskunta – ennen muuta perustuslakivaliokunta – ja korkein oikeus.

KO katsoi päätöksellään, että yksityinen yhtiö voi valvoa pysäköintiä ja kirjoittaa sakkoja. Pysäköinnistä kirjoitetuilla ohjeilla syntyy KO:n tulkinnan mukaan alueen omistajan ja pysäköivän ajoneuvon omistajan välinen sopimus.

Tätä tulkintaa oikeusoppineet ovat lähes yksimielisesti ihmetelleet. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mielestä sakottaminen on yksin julkisen vallan tehtävä ja oikeus.

Ongelmaa on tulkittu vähintään kahden koulukunnan oppiriitana. Keskustelut ovat mielenkiintoisia ja viihdyttävät lainoppineita parhaimmillaan aina pikkutunneille asti.

Arkisessa elämässä ongelmalla on toinen nimi ja ulottuvuus. Esimerkiksi juuri taloyhtiöllä täytyy olla oikeus laatia pysäköinnistä pelisäännöt ja valvoa sitä, että niitä asianmukaisesti myös noudatetaan, tavalla tai toisella.

Kuka on lain tulkinnassa oikeassa tai väärää ei ratkaise pääasiaa, holtitonta, piittaamatonta ja turvallisuuttakin vaarantavaa pysäköintiä. Saivartelu on saivartelua!

Yksityistä valvontaa ja sakotusta on pääosin arvosteltu aivan aiheetta. Tässäkin työssä on tehty harkitsemattomia ratkaisuja ja virheitä, valtaosa toiminnasta kestää kriittistä arvostelua.

Yksityisen valvonnan sättijöiden olisi aiheellista myös jo huomata, mikä on ongelman aiheuttaja: väärin pysäköivän ajoneuvon kuljettaja.