Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihtavuori välttyi suuronnettomuudelta

Toistaiseksi tuntemattomasti syystä kärynnyt jätesäiliö Laukaan Vihtavuoren räjähdetehtaalla aiheutti keskiviikkona poikkeuksellisen tilanteen. Vihtavuoren kylän parituhatta asukasta evakuoitiin kodeistaan ja Keski-Suomessa valmistauduttiin suuronnettomuuteen.

Tilanne kesti koko päivän iltaan saakka. Televisiossa ja radiossa luettiin pitkin päivää viranomaisten laatimia hätätiedotteita eli koko maassa tiedettiin vaarasta.

Onneksi mitään vakavaa ei kuitenkaan sattunut, savuava kontti onnistuttiin jäähdyttämään ja siirtämään lopulta turvalliseen paikkaan. Nyt selvittiin pelkällä säikähdyksellä, mutta riskialttiista tapahtumasarjasta on ammennettava kaikki mahdollinen tieto ja kokemus vastaisen varalle, sillä vastaavia tilanteita voi syntyä eri puolilla maata. Vaikka räjähdysaineiden, ammusten ja muiden vaarallisten aineiden kanssa noudatetaan tiukkoja turvamääräyksiä, aina voi sattua jotakin odottamatonta.

Vaikka Vihtavuoren tilanteesta on kulunut vuorokausi, vieläkään ei varmasti tiedetä, oliko vaara todellinen. Arvauksia on toki esitetty ja epäilty pesuaineen reagoineen säiliössä olleen jätteen kanssa. Olisiko palava jätesäiliö kuitenkaan aiheuttanut läheisen räjähdevaraston tuhoutumista?

Täysin varmaa vastausta ei ehkä koskaan saada, vaikka vaaratilanne tutkitaan perin pohjin. Tästä huolimatta viranomaiset menettelivät oikein taatakseen ihmisten turvallisuuden määräämällä evakuoinnin. Vaikka siitä koituu vaivaa ja ahdistusta, ne ovat silti vähäpätöisiä haittoja suuronnettomuuteen verrattuna.

Jos jotakin vakavaa olisi todella sattunut Vihtavuoren asukkaille, parhaillaan etsittäisiin kuumeisesti virheitä ja laiminlyöntejä tehneitä pelastusviranomaisia ja vaadittaisiin heidän päitään vadille.

Operaatio osoitti ainakin sen, että palo- ja pelastusviranomaiset, poliisi ja pelastuspalvelun vapaaehtoiset ovat Keski-Suomessa tehtäviensä tasalla, eivätkä harjoitukset ole menneet hukkaan.

Suuri kysymys onnettomuuden jälkeen on se, miksi räjähdetehtaan vastuuhenkilöt eivät tienneet, mitä käryävä kontti sisälsi. Räjähdysalttiissa tuotantolaitoksessa, tai sen pihassa ja lähietäisyydellä ei saisi olla mitään sellaista tavaraa tai esinettä, josta ei ole täsmällistä ja luotettavaa tietoa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on jo aiemmin huomauttanut räjähdevalmistaja Forcitia jätekonttien määrästä ja sijoituksesta, mutta se ei ole johtanut mihinkään turvallisuutta lisääviin toimiin. On päivän selvää, että keskiviikkoisen uhkatilanteen jälkeen viranomaisten ohjeet ja määräykset otetaan tehtaalla todesta.

Suomessa on järkyttäviä kokemuksia ammus- ja räjähdysainetehtailla sattuneista onnettomuuksista, myös Vihtavuoren tehtailla. Tätä taustaa vasten viranomaisten määräämät turvatoimet eivät ole ylimitoitettuja. Heidän määräyksien on syytä tinkimättä noudattaa myös alan teollisuuslaitoksissa, tuotteiden kuljetuksessa, varastoinnissa ja kaupassa.