Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karsinointi kiihdyttää juopottelua

Tapahtumaturvallisuuden erikoismies Ville Ketonen totesi Hämeen Sanomien haastattelussa (7.7.) lupaviranomaisten tiukan linjan aiheuttavan turhaa kränää kesätapahtumissa.

Ei ole ihme, että suomalaisten festivaalikulttuuri on mitä on, kun aikuiset ihmiset pakotetaan kokovartalotarkastukseen, minkä jälkeen heidät ahdetaan kaljakarsinaan mahdollisimman kauas esiintymislavasta. Moni alkoholia yleensä kohtuudella nauttiva toteaakin övereiden etkoilla olevan parempi kuin vajareiden festareilla. Alkoholilain mukaan omien alkoholijuomien nauttiminen on kiellettyä julkisissa tilaisuuksissa ja paikoissa, joissa ruokaa ja juomaa on saatavilla maksusta.

Lupaviranomaisen tulkinta vaihtelee tapahtumasta riippuen. Linnanpuistossa viime viikonloppuna järjestetyssä Linnajazzin pääkonsertissa omaa hanaviiniä sai lipittää täysin vapaasti, vaikka olutteltta sieltäkin löytyi.

Ämyrockille joskus aikojen alussa määrätty tiukka linja on kääntynyt koomisen puolelle. Tapahtuma on nykyään lähempänä koko perheen päivätapahtumaa kuin villiä festivaalia, mutta piknikeväiden juomapuoli on tiukasti pannassa. Seurauksena suurin osa “yleisöstä” lymyilee pusikoissa, ja muovinauhalla rajatun esiintymislavan hiekkakenttää pölyttää pari hassua järjestysmiestä. Ilmiö on valtakunnallinen. Toisten tapahtumien yleisö katsotaan sivistyneemmäksi kuin toisissa. Pori Jazzissa sopii pörpötellä vapaasti, mutta samaisella paikalla muutamana vuonna järjestetyssä Sonispheressä väki ahdettiin takanurkan kaljakarsinoihin. Sen, että yhdessä konsertissa rämpytetään sähkökitaraa ja toisessa töräytellään tuubaan, ei pitäisi riittää perusteeksi profiloida jonkin tapahtuman yleisöä järjestyshäiriöihin alttiiksi.

Karsinointi palvelee korkeintaan juomamyyntiä, mutta ei pätkääkään yleisöä tai lisää kenenkään viihtymistä. Esimerkiksi Budapestin jättimäisellä Sziget-festivaalilla tuoppinsa kanssa saa kulkea kokonaiselle saarelle levittäytyvällä tapahtuma-alueella vapaasti. Seurauksena jonot myyntipisteille ovat pienempiä, ja väki tuntuu keskittyvän enemmän musiikkiin kuin mukin sisältöön. Jälleen ensi viikolla yleisönosastossa julkaistaan muutama närkästynyt kirjoitus, joissa soimataan Wanajan vieraiden törkeätä riekkumista. Lähes poikkeuksetta valitukset kohdistuvat varsinaisen tapahtuma-alueen ulkopuoliseen sikailuun.

Viime viikolla Ilosaarirockin tiedottaja Petri Varis manasi Karjalan Heilissä näitä varjofestareita. Siis sitä porukkaa, joka loisii alueen liepeillä ryypiskelemässä vailla aikeita maksaa lippua itse tapahtumaan. Joukossa on usein paljon alaikäisiä, joiden paikka olisi kavereiden tai vaikkapa isin ja äidin kanssa festivaalien aitojen sisäpuolella. Siellä on varjofestareita turvallisempaa, ja siellä se musiikkikin soi.

Ilosaarirockissa muuten juhli viime viikonloppuna 55 000 kävijää, mutta varsinaisella tapahtuma-alueella kirjattiin ainoastaan kolme lievää nujakkaa.